Arkiv för april, 2010

Magnus favoritpasta

Publicerad: 21/04 17:04

[baconpasta1.jpg]

För två

Pasta för två
1 pkt bacon
1 vitlöksklyfta
50 g soltorkade tomater
1 rödlök
3 msk crème fraîche
Salt & peppar

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Hacka upp bacon, vitlök, tomater och rödlök. Stek bacon och vitlök tre minuter i en stor panna. Tillsätt tomater och rödlök, stek ytterligare tre minuter. Vänd ner pastan i pannan och tillsätt crème fraîche, rör runt så att allt blir varmt och krydda med salt och peppar. Rör ner cayennepeppar om du vill ha mera styrka.

Röror på knäckebröd

Publicerad: 21/04 16:58

[rec3.jpg]

Basilikaröra

1 basilikakruka
1 vitlöksklyfta
1/2 dl cashewnötter
100 g färskost
1 msk olivolja
Salt & peppar

Klipp upp basilikan, pressa vitlök och mortla nötterna, rör ihop. Tillsätt färskost och olivolja och blanda om. Smaka av med salt och peppar och dekorera med rädisor.

[rec2.jpg]

Sardinröra

1 burk sardiner
3 msk majonnäs
1/2 rödlök
3 ägg
1 avocado
1/2 knippe dill
1/2 lime
Salt & peppar

Koka äggen. Hacka upp rödlök, sardiner och ägg, rör ihop. Tillsätt majonnäs, hackad dill och rör om, smaka av med salt och peppar. Dekorera med dill och servera med en klyfta lime.

[rec1.jpg]

Sardinröra

1 burk sardiner
3 msk majonnäs
1/2 rödlök
3 ägg
1 avocado
1/2 knippe dill
1/2 lime
Salt & peppar

Koka äggen. Hacka upp rödlök, sardiner och ägg, rör ihop. Tillsätt majonnäs, hackad dill och rör om, smaka av med salt och peppar. Dekorera med dill och servera med en klyfta lime.


Resa och äta

Publicerad: 20/04 19:59

Nästa vecka är det meningen att vi skall resa iväg till New York. Så jag tänkte att det är dags att ta en titt på föda man fått i sig under resor de senaste åren.

I Rom åt vi mest pasta, den godaste avnjöts i Trastevere.

Den japanska maten föll mig inte alltid i smaken, den var så kall. Om jag, Karin, får välja, äter jag ju helst kokt potatis med skalet på, och hederlig kalops till det.

Men utsikten från restaurangen var alldeles ok.

Maten i Sydkorea var fasligt stark och mycket god. Här någon form av risklumpar, och ett ägg i mitten. Jäkla gott vill jag minnas.

En smoothiepaus i Seoul under en intensiv shoppingdag. Shoppingen i Seoul kan rekommenderas.

Fint framlagd mat på en restaurang någonstans i Seoul.

Senast vi var i New York blev vi rekommenderade snabbmatskedjan Five Guys. Jag, Karin, som är en stor vän av snabbmat, gillade den skarpt. Franskisarna hade ju skalet på.

Resan till Miami i julas bjöd på många olika rätter.

En klassisk diner var vi tvungna att besöka.

Det här kanske ni inte visste, men när man är på resa får man dricka hur mycket cola man vill. Flera gånger per dag om man känner för det.

Vardagsmat: Broiler med currysås

Publicerad: 19/04 22:41

Om man vill göra det ganska lätt och behändigt för sig själv, kan man slänga in lite broiler i ugnen.

Sen gör man currysås.

För fyra

5 dl hönsbuljong
2 dl vispgrädde
50 gram smör
1 gullök
1 vitlöksklyfta
3 msk mjöl
1-2 tsk curry
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk koriander (kan uteslutas)
Salt & peppar

Finhacka löken och vitlöken, fräs i smöret i en kastrull. Häll i curry, gurkmeja, koriander och mjöl, rör om. Låt fräsa i ytterligare 1 minut. Vispa i buljongen så att det inte klumpar sig. Koka upp, häll i grädden och koka i ytterligare 10 minuter.  Smaka av med salt och peppar.

Och slutligen äter man allt med ris och lite kapris.

Extra gott blir det när man klämmer lite citron över portionen.

Då plockar jag fram kokboken Pannkaka, plättar och galetter (av Eja Nilsson & Holger Edström, Semic). Där finns recept på alla slags plättliknande rätter man kan tänka sig. Körsbärsplättar, fyllda chokladpannkakor och ungerska aprikospannkakor bland annat.

Min favorit är dock klassiska amerikanska pancakes.

Som jag serverar med grädde, banan, sirap och blåbär.

Pasta med chorizo, fänkål & tomat

Publicerad: 19/04 10:22

http://spontanasmaker.ratata.fi/data/spontanasmaker/images/xl/xl_pasta1.jpg

För fyra

250 g chorizokorv
6 tomater
1 liten fänkål
3 schalottenlökar
½ chili
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 dl rödvin
½ kruka timjan
2 msk citronsaft

Skär ett kryss på tomaterna. Koka dem i cirka 30 sekunder i lättsaltat vatten så att skalet börjar lossna. Skölj dem i kallt vatten och avlägsna skalet, ta bort kärnorna och hacka köttet fint. Hacka upp lök, fänkål och chili. Finhacka vitlök och skiva korv, stek i en tjockbottnad kastrull i en minut. Tillsätt lök, fänkål och chili, stek i ytterligare tre minuter. Blanda i tomatpuré och stek en stund. Tillsätt tomater, timjan och rödvin och låt småputtra i en halv timme, koka pasta under tiden. Häll i citronsaft och smaka av med salt och peppar.

Dagens frosseri

Publicerad: 17/04 19:51

Inföll på Kiasma. Orsaken till frosseriet var denna caesarsallad med scampi.