pj1

Pernillas jul av Pernilla Wahlgren, foto: Ulrika Pousette / Semic

Den här boken damp in genom postluckan idag, men jag tror inte att någon av er är så intresserad av julmat just nu, så vi skall koncentrera oss på de sista kapitlen i boken. Jag vill ändå passa på att tipsa alla julfreakar, så där inför nästa jul, om att det här verkligen är en sådan där julkokbok som höjer stämningen. Både klassiker och nytänkande recept som passar i december blandas upp med enkelt pyssel och bilder som garanterat sätter stämningen.

pj3

Så jag är vän av att hålla det enkelt på nyårsafton: okrångliga rätter som går bra att förbereda i god tid. Tricket är att inte knussla med råvarorna.

De sista kapitlen i boken är inte alls lika röda och juliga som de andra kapitlen. Här satsas det på recept och tips för nyårsfirandet och matfotografierna och stylingen går i kalla färger och silver. Recepten är lättlagade och råvarorna fina. Exempelvis ostron med goda tillbehör, lax- och räkceviche, sparris- och tryffelrisotto och chokladfondant. Enkla och lyxiga rätter som passar nyårsafton väl.

pj2

Nyårsafton följs om man har tur av en rejäl nyårsdagsbrunch. Sista kapitlet i boken tar fasta på hälsosamma, färgstarka och goda brunchrecept som gör att man känner sig lite extra hälsosam efter en festlig nyårsnatt.