Två läckra lunchmackor i juletid

Publicerad: 23/12 18:05

Inlagda strömmingsflundror

 

15 strömmingsfiléer
2 dl fullkorns grahamsmjöl

Inläggningslag
1 rödlök
1 morot
4 dl vatten
1 dl ättiksprit
2 dl socker
3 lagerblad
4 kryddnejlikor
10 kryddpepparkorn

  1. Skiva löken och moroten.
  2. Koka upp ingredienserna till lagen.
  3. Placera strömmingen med skinnet neråt på ett skärbräde, salta och peppra.
  4. Vänd dem i mjölet och stek dem i smör och olja i 3 minuter per sida, tills de är krispiga.
  5. Lägg strömmingen i en form och häll över lagen.
  6. Täck med folie och ställ kallt över natten.
  7. Servera på knäckebröd med dill. Med ett glas iskall julöl till har du den perfekta jullunchen.

Smörgås med rödbetspesto, julskinka, senap & dragon

 

Rödbetspesto

250 g rödbetor (inlagda)
1 vitlöksklyfta
50 g pinjefrön
1 kruka dragon
1 dl olivolja
100 g parmesanost.

  1. Pressa vitlöken, finhacka dragonen och stöt pinjefröna lätt i en mortel.
  2.  Gaffla samman alla ingredienser förutom parmesanosten i en skål.
  3.  Riv parmesanosten så fint som möjligt och rör ner den. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera på ugnsrostade brödskivor.