Snittar med leverpastej

Leverpastej
Hackad kapris
Hackad lök
Cocktailgurkor
Granatäpple
Rödlök
Dill
Knäckebröd

1. Gaffla in finhackad rödlök, hackad kapris och klippt dill i leverpastejen.
2. Lägg upp klickar på mindre knäckebrödsbitar.
3. Skiva cocktailgurkorna och placera dem tillsammans med granatäpple på snittarna.
4. Servera gärna som välkomstbit på julfesten.

Laxtartar med mango, ungefär 20 snittar

300 g laxfilé
1 mango
1 lime (ekologisk)
Olivolja (av bra kvalitet)
1 schalottenlök
Kavring

1. Lägg fisken i frysen i ca 20 minuter så blir den lättare att skära upp. Skär upp fisken i så små kuber som möjligt.
2. Finhacka löken och tärna mangon i lika stora bitar som fisken.
3. Tvätta limen i hett vatten och riv skalet.
4. Blanda laxen, mangon och vänd i limeskalen. Pressa i saften av halva limen och häll i en skvätt olivolja. Krydda med havssalt och krossad peppar. Ställ i kylen.
5. Skiva kavringen i ungefär 1 cm tjocka skivor och tryck ut runda bitar med hjälp av ett glas.
6. Placera laxröran på brödskivorna och toppa med örter, exempelvis persilja.
7. Servera på glöggfesten eller till förfesten på nyårsafton.

Pepparkaksmuffins

75 g smör
3 ägg
2 dl socker
2 ½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
1 tsk nystött kardemumma
1 ½ dl mjölk eller gräddfil

Frosting:

200 g philadelphiaost
3 msk krossade lingon
500 g florsocker

1. Smält smöret och låt svalna.
2. Vispa ägg och socker i en bunke fluffigt med elvisp.
3. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i bunken tillsammans med mjölk/gräddfil och smör. Vispa försiktigt ihop till en jämn smet.
4. Fyll muffinsformar till 2/3 med smeten.
5. Grädda på 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter om du har miniformar, ungefär 30 min om du har vanliga formar.
6. Vispa ihop ingredienserna till frostingen och spritsa ut på muffinsarna när de har svalnat helt.

Cakepops med smak av pepparkaka

Mjuk pepparkaka (du kan använda samma recept som ovan)
100 g philadelphiaost
200 g vit choklad
Röd hushållsfärg
10 grillspett eller andra pinnar

1. Smula kakan i en bunke.
2. Blanda i osten och rör om ordentligt så att det blir en klibbig smet.
3. Rulla smeten till bollar och ställ dem svalt.
4. Smält några bitar av chokladen i vattenbad och stick ner pinnarna i chokladen och stick sedan in dem i bollarna så att de hålls fast ordentligt. Låt stelna i ungefär en halvtimme.
5. Smält resten av chokladen. Doppa bollarna i den smultna chokladen, pynta och låt dem stelna.

Recepten finns med i vår receptpacke om 20 juliga recept, kan inhandlas via karin.ratata.fi.

Spontana smaker

RSSSpontana smaker

Vardagsmat & hemmafest – lättlagat & färgstarkt

  • december 2011
    m ti o to f l s
    « Nov   Feb »
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
  • Etiketter

  • Kategorier