Kokbokstips: Matpresenter

Publicerad: 05/02 20:22

Lahjoja keittiöstä, Annie Rigg (översättning) / Tammi

Visserligen är det ytterst trevligt att få en flaska vin eller ett knippe blommor när man står värd för en middag eller fest, men ännu trevligare är det att erhålla en liten ask hemlagade kex eller en burk pesto till lunchen nästa dag. Lahjoja keittiöstä är en oerhört inspirerande kokbok fylld av roliga idéer. Här finns traditionella gåvor som marmelad, inlagda grönsaker, bärsnaps, hemlagad mysli och rustika bröd. Men här finns också roliga och utsökt paketerade och fotograferade matpresenter, såsom påsar med hemlagat te, slickepinnar, små sockerhjärtan och olika former av choklad. Recepten är en blandning av avancerade tålamodsprövande läckerheter och riktigt lätta och snabba matgåvor, som passar perfekt som födelsedagspresenter eller till nästa inflyttningsfest. Själva blev vi mest sugna på receptet på limoncello. Det skall vi laga inom kort, men inte ge bort i present utan avnjuta iskall efter en fredagsmiddag.

Presenttips i denna blogg

En burk marinerade oliver
Material för varm choklad
En glasburk rödbetspesto
Magnus dominokex
Fastlagsbullar i minatyrformat, det är alltid ett lyckat koncept
En ask kitschiga muffins (asken är viktig, det blir lite konditoraktigt då)

Räksnittar

Publicerad: 03/02 22:21

Ungefär 10 snittar

180 g stora räkor
1 dl majonnäs
1/2 rödlök
1 tsk dijonnesenap

För dekoration
1/2 citron
Lite persilja

Skiva rödlöken. Rör ihop alla ingredienser och peppra aningen. Lägg röran på tunt skivat bröd. Dekorera med persilja och citron

Slut med matpausen

Publicerad: 03/02 13:16

http://karin.ratata.fi/data/karin/images/xl/xl_sonagg.jpg

En resa till Stockholm och nytt jobb för mig och en trilskande visdomstand för Magnus ledde till ett uppehåll i matlagningen. Ikväll utlovar vi nya recept och vårens kokböcker på både svenska och finskt håll kommer inom kort att presenteras.

Magnus marinerade oliver

Publicerad: 29/01 16:37

En skål marinerade oliver, exempelvis som tilltugg

150 gram oliver (eller en medelstor burk)
100 gram fetaost
1 vitlöksklyfta
Rosepeppar
Rosmarin
Kallpressad olivolja

Tärna fetaosten. Blanda ihop alla ingredienser och låt stå i kylen i minst 3 timmar.

Thaisoppa med räkor

Publicerad: 26/01 07:30

För fyra
En påse stora räkor (150–200 g)
100 g bönor
1 morot
1 burk bambuskott
1 tsk grön currypasta
2 cm ingefära
1 vitlök
1/2 chili
2 shalottenlökar
1/2 l fiskbuljong
1 brk kokosmjölk

Nudlar för 2 (glas- eller äggnudlar)
1/2 lime

Strimla ingefäran, chilin, vitlöken och löken fint. Stek dem i 3 minuter i en kastrull tillsammans med currypasta och olja. Strimla moroten. Häll buljongen i kastrullen och låt koka upp. Tillsätt morot, bönor och bambuskott, koka 5 minuter och häll därefter i kokosmjölken och låt koka upp. Tillsätt räkorna och kläm i limesaft, låt sjuda i 3 minuter. Lyft kastrullen från värmen och tillsätt nudlar (krossa dem aningen). Låt stå i 5 minuter under lock. Smaka av med salt och peppar, servera med klippt koriander.

Sik, blåbär, apollofjäril av Charlotta Boucht / Schildts, 2010

När det handlar om mat så är det nog ofta umgänget som gör att det smakar gott.

Lite försiktigt och försynt har jag börjat fundera lite på sommaren. Över vilka projekt jag skall ta sig an, hur det skall kännas att inte använda långkalsonger, att äta middag på balkongen och att investera i nya trädgårdsmöbler från loppis. Somriga kokböcker är den perfekta inspirationen när man vill glömma att det faktiskt återstår flera månader av köld och vädermisär innan man ens kan uttala ordet ”nypotatis” högt.

Fotografen Charlotta Bouchts bok Sik, blåbär, apollofjäril utkom i fjol på hösten, men är minst lika aktuell just nu. Vi får följa med Charlotta på en personlig och vad det verkar verkligt mysig sommarroadtrip genom Finland. Charlotta hälsar på hos vänner, bekanta och släktingar i Österbotten, Lojo, Fiskars, Iniö, Hangö och Pörtö, och tillsammans samlas alla i köket och tillreder somriga rätter. Recept på rabarbersaft, ljummen potatissallad, nykålstzatsiki, sashimi-lax och svamprisotto varvas med stämningsfulla bilder på framdukade middagsbord i somriga omgivningar och glada brunbrända människor och korta texter från vägen.

Just sådana här kokböcker – med riktiga middagar, fester och människor – är den bästa sortens kokböcker. Visst är det fint med tillrättalagda matfotografier i ett läckert pastellfärgat 50-tals kök, men inget slår det äkta och det nära och fascinerande matresor.

Persiljepesto

Publicerad: 24/01 18:11

En burk

En kruka persilja eller några kvistar
Kallpressad rypsolja (eller olivolja)
1 vitlöksklyfta
50 gram pinjefrön
75 gram parmesan

Lägg alla ingredienser förutom parmesanen i en bunke, mixa med stavmixer. Riv i parmesanen och rör om. Salta och peppra en aning. Ät till gott bröd eller med pasta.