Kokbokstips: Made in Sweden

Publicerad: 07/07 11:38

Made in Sweden av Jens Linder, foto Stefan Wettainen / Bonnier Fakta

Made in Sweden slår ett slag för det ekologiska och närodlade, och lyfter fram svenska kulinariska rariteter. Kokboksförfattaren,  kocken och journalisten Jens Linder har rest runt i Sverige och träffat tillverkare, uppfödare och leverantörer av ekologisk närmat. Han bjuder på en personlig och faktaspäckad matresa genom Sverige där bland annat åkerbär, renkött, ostron, getost, fläder, hare, strömming och potatis är väl representerade. Recepten är inte alltid för nybörjaren (njure i hjortronsky med getostgrädde verkar avancerat), men här finns massor av mer eller mindre traditionella rätter med ingredienser som även återfinns lokalt producerade och i naturen i Finland. För övrigt, den finaste kokbokspärmen jag sett på länge, fint framdukade råvaror vinner alltid över leende kockar.