Vårnyheter för det dukade bordet

Publicerad: 19/02 13:22

Korento

Mademoiselle Oiseau

Våra skåp är redan alldeles fullproppade med allehanda missmatchande loppisfyndat porslin, men lite nytt skulle ju aldrig skada. Mest sugen är jag på Iittalas nyhet Korento som finns i affärerna i mitten av april. Just sådan kitsch som faller mig i smaken.

Samma månad lanseras Rörstrands samarbete med designern och modeillustratören Lovisa Burfitt: Mademoiselle Oiseau. Jag har alltid haft lite svårt med kombinationen mode och mat, det blir ofta lite krystat tycker jag. Men detta samarbete ser riktigt fräscht och framför allt stilrent ut. Kanske något som passar till vårens och sommarens studentgåvor och bröllopspresenter?

Kokbokstips: Passion for Food

Publicerad: 19/02 13:03

Passion for Food av Sara La Fountain, foton av Laura Riihelä / Tammi 2010
Vid en första anblick trodde jag att detta skulle vara en tråkig stilren kokbok, pärmen avslöjar inte mycket om det sprudlande innehållet. Men när jag öppnade boken blev jag överrumplad av färger, former och en stor mångfald recept. Passion for Food är indelad i månader, och inleds med januari och värmande recept och vintriga dukningar som passar den iskalla årstiden. Vidare till februari månads kryddstarka rätter och mars som bjuder på hemlagad mysli och olika sandwichar och bagels för långa frukostar. I april blir det söta påskkakor, och på detta vis fortsätter boken med rätter för alla tillfällen och alla tider på året.

Passion for Food är på alla sätt en otroligt fin kokbok och den lekfulla formgivningen som bjuder på överraskningar gör boken färgstark och rolig. Från macarons till chilo con carne till somrig grillmat till julens delikatesser. Matfotograferingen är inspirerande och det finns något för alla smaker. I slutet av varje månad presenteras en större dukning, och det enda lite tråkiga är att denna är fotograferade i studio, lite mer autentiskt blir det alltid om man fotograferar i autentiska miljöer.

I höstas började vi aktivt undvika att nonchalant slänga bort mat som blivit gammal. Vi utvecklade ett system för detta som kallas ”att samla marthapoäng”, och i all enkelhet går ut på att man utnyttjar precis allt man har i skåpen. Om en apelsin hunnit börja mögla eller mjölken blivit gammal innan man använt den, får man minuspoäng. Varje dag måste man få åtminstone ett poäng (lunchlåda och middag av rester är sådant som ger poäng).  Sedan vi började med detta har besöken till mataffären och avfallet från köket avsevärt minskat, medan vi sparat pengar.

Eftersom det är Alla hjärtans dag imorgon funderade vi på om det finns tillräckligt med ingredienser i kylskåpet, frysen och skafferiet för att tillreda en romantisk trerätters middag. Det fanns det, nu utmanar vi dig att göra detsamma för din partner imorgon!

Detta är vad vi hittade: En påse djupfrysta ärter och frukostbröd fick bli toast med ärtpuré. En överbliven paprika från en tacosmiddag, en halv burk yoghurt och en halv gurka fick bli paprikasoppa med tzatsiki. Några riktigt gamla äpplen blev äppelkaka. Recepten nedan (för två).

Ugnsrostat bröd med ärtpuré

Valfritt bröd
1/2 påse frusna ärter (upptinade)
1/2 lök
1 dl kycklingbuljong
1 dl
crème fraiche
Pumpakärnor eller andra frön eller nötter

Lägg ugnen på 200 g. Hacka upp och stek löken i lite smör tills den är mjuk. Tillsätt crème fraiche och buljongen, låt koka ihop i några minuter. Mixa med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Pensla brödskivor med olivolja, salta och peppra. Placera i övre delen av ugnen i ca 10 minuter. Servera brödet med ärtpurén, och strö över lite pumpakärnor, solrosfrön, nötter eller annat du hittar i skåpet.

Paprikasoppa

En stor paprika
En vitlöksklyfta
En rödlök
En potatis
En bit palsternacka
En mjuk tomat
1 msk tomatpuré
1/2 l kycklingbuljong
1/2 lime
1 tsk kummin
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk cayennepeppar

Tzatzikin
1/2 gurka
En vitlöksklyfta
Turkisk yoghurt

Lägg ugnen på 200 g. Skiva paprikan och rosta den i övre delen av ugnen i ca 10 minuter. Hacka upp resten av grönsakerna till soppan och fräs dem i 2 minuter i en skvätt olivolja i en kastrull. Tillsätt paprikan och tomatpurén och stek i ytterligare 2 minuter. Häll över buljongen och låt allting koka tills grönsakerna är mjuka (ca 10 minuter). Dela gurkan till tzatzikin på hälften och gröp ur kärnorna. Grovhacka gurkan, lägg den och yoghurten i en bunke, pressa i vitlök. Rör ihop allt och peppra aningen. Ta soppan från plattan och mixa slät med en stavmixer. Rör i kryddorna och pressa i limesaften, smaka av med salt och peppar.

Äppelkaka med vaniljsås

Här halverade vi ett recept på äppelkaka från Rutiga kokboken, använde oss av fyra små formar istället för en stor, hällde i smeten, tryckte ner äppelklyftor och strödde lite ingefärapulver över.

Fänkålspasta

Publicerad: 11/02 13:16

Medan jag känner väldigt starkt för potatis, har Magnus hakat upp sig på fänkål. Han lägger fänkål i det mesta. Här är Magnus goda och billiga recept på fänkålspasta (receptet finns också i vår kokbok).

För fyra

1 stor fänkål
1 tsk fänkålskärnor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Olivolja
2 dl grädde
Salt och peppar
Saften av en citron eller lime
En halv kruka basilika
Pasta för fyra

Grovhacka lök och vitlök, fräs löken med fänkålskärnorna i en kastrull med tjockt botten i några minuter. Tillsätt grovhackad fänkål, låt fräsa på medelvarm platta tills fänkålen är mjuk, cirka 10 minuter och häll sedan i grädde, rör om och låt koka upp. Ta kastrullen av plattan och mixa ingredienserna i kastrullen med en stavmixer. Ställ kastrullen på den varma plattan, när röran börjar sjuda kläm i citron- eller limesaft. Låt allt koka i cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar och rör i hackad basilika. Servera med pasta.

Enkla knep för att lyxa till frukosten

Publicerad: 11/02 12:53

Morgonmackan blir omedelbart så mycket lyxigare om man bygger den i flera våningar och skär upp den i två trekanter.

Knäckebröd

Publicerad: 07/02 21:55

Lätt hänt glömmer man bort hur gott det är med knäckebröd. Sitter där i mörkret om morgonen och tuggar på en smörgås som bara växer i munnen, när man i stället kan väckas till liv med lite behagligt knäckebrödsknaster. Har du lite tid över kan du baka ditt eget knäckebröd, det gjorde Magnus. Och det var extra hårt och knaprigt.

15 knäckebrödskakor

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
I msk fänkålsfrön
1 msk kummin
1 msk torkad rosmarin
En skvätt olivolja
1 liter grovt rågmjöl
4 dl vetemjöl
1 msk salt

Smula ner jästen i en bunke. Häll över 5 dl ljummet vatten. Rör i fänkålsfrön, kummin, rosmarin, salt och olivolja. Blanda därefter i rågmjölet och 2 dl av vetemjölet. Knåda ihop till en smidig deg. Låt jäsa under en ren kökshandduk i minst en timme, gärna två. Lägg ugnen på 250 grader. Lägg degen på ett mjölat bord, dela upp den i 15 delar. Kavla ut bitarna till storleken av tallrikar, de skall gärna vara riktigt tunna. Ta ut ett hål i mitten med ett dricksglas. Tryck mönster i kakorna med exempelvis en gaffel. Lägg kakorna på en bakplåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen i cirka 10 minuter.

Matbloggstips

Publicerad: 05/02 20:27

Anna Granér står bakom bloggen På bordet på Vasabladets webb. Den skall ni absolut inte missa, tänkvärt kring mat, bra recept och otroligt fina matfoton. Så här säger Anna om mattrender för 2011:

Jag tror det blir surkål, korvstoppning, ölbryggande och kokosvatten. Ja, och att tusenbladstårtan upplever en renässans.