Knäckebröd

Publicerad: 07/02 21:55

Lätt hänt glömmer man bort hur gott det är med knäckebröd. Sitter där i mörkret om morgonen och tuggar på en smörgås som bara växer i munnen, när man i stället kan väckas till liv med lite behagligt knäckebrödsknaster. Har du lite tid över kan du baka ditt eget knäckebröd, det gjorde Magnus. Och det var extra hårt och knaprigt.

15 knäckebrödskakor

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
I msk fänkålsfrön
1 msk kummin
1 msk torkad rosmarin
En skvätt olivolja
1 liter grovt rågmjöl
4 dl vetemjöl
1 msk salt

Smula ner jästen i en bunke. Häll över 5 dl ljummet vatten. Rör i fänkålsfrön, kummin, rosmarin, salt och olivolja. Blanda därefter i rågmjölet och 2 dl av vetemjölet. Knåda ihop till en smidig deg. Låt jäsa under en ren kökshandduk i minst en timme, gärna två. Lägg ugnen på 250 grader. Lägg degen på ett mjölat bord, dela upp den i 15 delar. Kavla ut bitarna till storleken av tallrikar, de skall gärna vara riktigt tunna. Ta ut ett hål i mitten med ett dricksglas. Tryck mönster i kakorna med exempelvis en gaffel. Lägg kakorna på en bakplåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen i cirka 10 minuter.