Kokbokstips: Jamies Amerika

Publicerad: 06/10 23:12

Jamies Amerika av Jamie Oliver / Bonnier fakta

”Hur smakar riktig amerikansk mat?”, frågar sig Jamie Oliver i förordet till Jamies Amerika. Nyfikenhet på den amerikanska matkulturen har lett honom ut på en diger matresa genom Amerika för att ta reda på vad den riktiga amerikanska maten går ut på. Resan går genom bakgator i New York där han går på illegal peruansk restaurang och frossar i kinesisk mat, till Louisiana för att äta skaldjur och gå på alligatorjakt. I Arizona kockar han tillsammans med navajoindianer och i Los Angeles är det mexikanska middagar och söta kakor som gäller. Resan genom Georgia smaksätts med krabbollar, kalkongryta, persikoglass, soul food och friterad kyckling. Avslutningsvis blir det cowboyliv i Wyoming, med stadiga morgonmål och vita bönor.

Men det här är inte alls bara en kokbok. Det är en samtida reseskildring. Kombinationen av personliga anekdoter, ren fakta och tips över de städer resan går igenom och historia bakom både kultur och specifika maträtter gör det här till utmärkt inspiration för alla som är i beråd att resa i Amerika.