Ugnskorv med tomat & palsternacka

Publicerad: 23/01 17:48

Anpassa mängden ingredienser enligt hur många ni är runt middagsbordet

Ugnskorv
Tomat
Palsternacka
Parmesan (eller annan ost)
Persilja
Dijonsenap
Vitlök

Lägg ugnen på 200 grader. Skiva palsternackan och vitlöken riktigt tunt, skiva tomaten. Gör snitt i korven. Ringla senap över korven. Tryck in vitlök, palsternacka och tomat i hacken i korven. Strö över riven ost.  Låt steka i ugnen i cirka 20 minuter. Ät med mos.

En fruktskål

Publicerad: 22/01 06:30

Ett perfekt morgonmål en lördag som denna är hackad kiwi och mango och granatäpple. Och en klick yoghurt och lite pressad limesaft på det.

Tomatsoppa med getost & basilika

Publicerad: 21/01 20:27

För 4 personer

2 burkar hela tomater
1/2 l buljong
4 potäter
En bit palsternacka
1 lök
1 vitlöksklyfta
150 g getost (passar utmärkt med den mjuka varianten pyramidformad burk)

1 dl basilika

Hacka upp lök, vitlök, potatis och palsternacka. Stek löken i en skvätt olivolja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt resten av grönsakerna, buljongen och tomaterna. koka upp och låt puttra i ca 10 minuter (potatisen bör vara mjuk). Mixa med en stavmixer, tillsätt osten och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Klipp basilika fint och vänd i, servera med bröd.

Lunchmacka med kyckling & spenat

Publicerad: 17/01 07:00

Två stora lunchmackor, kan även fördelas till fyra

Två rejäla baguetter eller semlor
300 strimlad kyckling
1 dl majonnäs
2 tsk curry
1 saltgurka
Tomat, gurka, paprika, spenat

Stek curryn i lite olivolja i 2 minuter och låt svalna. Stek kycklingen, salta och peppra, låt svalna. Finhacka saltgurkan. Rör ihop majonnäsen och curryn, blanda i kycklingen och saltgurkan. Skär upp brödet och fyll det med kycklingröran och tomat, gurka, paprika och spenat enligt eget tycke och smak.

Snabb milkshake med banan & blåbär

Publicerad: 16/01 19:54

För två

1/2 l glass
2 bananer
100 g blåbär
2 dl mjölk

Mixa alla ingredienser i en mixer eller med en stavmixer, häll upp i ett glas och varva med chokladsås om du är sugen.

Loppisfyndade kärl

Publicerad: 15/01 06:30

Lördag är den officiella loppisdagen i min värld. Därför vill jag passa på att dela med mig av ett loppistips från min nya bok Loppisfynd. Det mesta som hittas i våra köksskåp i kärlväg är loppisfyndat. Förutom de obligatoriska delarna ur Tema-serien och vinglas från Iittala givetvis. Det bästa med att fynda kärl på loppis är att det finns något för varje smak och stil. Som ovan för den som gillar färg och mönster.

Eller som här, för den mer romantiskt lagde.

Eller för den som gillar färger men på ett lite mer rustikt vis. Själv har jag aldrig kunnat bestämma mig för vilken stil jag gillar, så alla finns representerade.

Fastän man kanske inte kan fynda en hel servis, så kan man fynda många olika delar i samma stilar och på det sättet skapa en personlig helhet som är fin att plocka fram när det skall dukas för kalas.

Klyftpotatis

Publicerad: 14/01 16:51

Jag är mycket förtjust i potatis, i alla dess former. Kokt potatis (med skalet på såklart), mos, franskisar, stekt potatis, ugnspotatis och givetvis klyftpotatis. En fredagskväll som denna rekommenderar jag klyftpotatis tillsammans med en god biff och fräsch sallad.

Så här gör du
Lägg ugnen på 225 grader. Skär potatis i klyftor och lägg dem i en bunke. Ringla över rejält med olivolja och valfria kryddor, vi brukar använda hela kummin, gurkmeja, cayennepeppar, salt och peppar. Lägg ett lock över bunken och skaka om. Lägg klyftpotatisen på en bakplåt med bakplåtspapper och in i ugnen i 40–5o minuter. Rör om bland klyftorna då och då.