Kokbokstips: Matpresenter
Publicerad: 05/02 20:22Lahjoja keittiöstä, Annie Rigg (översättning) / Tammi
Visserligen är det ytterst trevligt att få en flaska vin eller ett knippe blommor när man står värd för en middag eller fest, men ännu trevligare är det att erhålla en liten ask hemlagade kex eller en burk pesto till lunchen nästa dag. Lahjoja keittiöstä är en oerhört inspirerande kokbok fylld av roliga idéer. Här finns traditionella gåvor som marmelad, inlagda grönsaker, bärsnaps, hemlagad mysli och rustika bröd. Men här finns också roliga och utsökt paketerade och fotograferade matpresenter, såsom påsar med hemlagat te, slickepinnar, små sockerhjärtan och olika former av choklad. Recepten är en blandning av avancerade tålamodsprövande läckerheter och riktigt lätta och snabba matgåvor, som passar perfekt som födelsedagspresenter eller till nästa inflyttningsfest. Själva blev vi mest sugna på receptet på limoncello. Det skall vi laga inom kort, men inte ge bort i present utan avnjuta iskall efter en fredagsmiddag.
Presenttips i denna blogg
En burk marinerade oliver
Material för varm choklad
En glasburk rödbetspesto
Magnus dominokex
Fastlagsbullar i minatyrformat, det är alltid ett lyckat koncept
En ask kitschiga muffins (asken är viktig, det blir lite konditoraktigt då)
Räksnittar
Publicerad: 03/02 22:21Slut med matpausen
Publicerad: 03/02 13:16Magnus marinerade oliver
Publicerad: 29/01 16:37Thaisoppa med räkor
Publicerad: 26/01 07:30För fyra
En påse stora räkor (150–200 g)
100 g bönor
1 morot
1 burk bambuskott
1 tsk grön currypasta
2 cm ingefära
1 vitlök
1/2 chili
2 shalottenlökar
1/2 l fiskbuljong
1 brk kokosmjölk
Nudlar för 2 (glas- eller äggnudlar)
1/2 lime
Strimla ingefäran, chilin, vitlöken och löken fint. Stek dem i 3 minuter i en kastrull tillsammans med currypasta och olja. Strimla moroten. Häll buljongen i kastrullen och låt koka upp. Tillsätt morot, bönor och bambuskott, koka 5 minuter och häll därefter i kokosmjölken och låt koka upp. Tillsätt räkorna och kläm i limesaft, låt sjuda i 3 minuter. Lyft kastrullen från värmen och tillsätt nudlar (krossa dem aningen). Låt stå i 5 minuter under lock. Smaka av med salt och peppar, servera med klippt koriander.