Arkiv för september, 2011

Kåldolmar

Publicerad: 14/09 09:38

Här kommer ett grundrecept på kåldolmar. Det fina med kåldolmar är att man kan fylla dem med lite vad som helst som man har liggande i skafferiet eller kylskåpet.

För 6

1 kålhuvud
300 g färs
2 dl kokt ris
2 ägg
1 lök
2 dl mjölk
Vitpeppar
1 dl sirap
Salt

1. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull (vattnet skall täcka kålhuvudet). Skär bort roten av kålen så att bladen blir lösa och placera den i det kokande vattnet med roten uppåt (stick in en kniv i kålen så är det enklare att plocka upp den om så behövs). När bladen faller bort plocka upp dem och lägg på en kökshandduk för att torka.

2. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Hacka löken, fräs den utan att den får färg och blanda ihop med färs, det kokta riset, ägg och mjölk. Salta och peppra.

4. Placera en rågad msk av färsen i kålbladet, vik in kanterna och rulla ihop. Placera på ett ugnsfast fat med lite vatten i bottnen med fliken neråt.

5. Ringla över sirap och några klickar smör, placera i ugnen ca 30 minuter.

I vårt kök just nu

Publicerad: 10/09 09:57

photo

Hyllor från Bauhaus på väggarna. Där trängs vinglas, plåtburkar, kokböcker och tekoppar.

photo

Här är kaffe- och tehyllan.

photo

De blåa skåpen är vita ikea-dörrar som är ommålade. Det är jag som målat dem, därav ojämnheten. Om man är mer petnoga skall man nog sprutlackera skåpluckor för ett bättre resultat.

-IMG_7176

De läckra affischerna från Polkka Jam har hängts upp på köksväggarna.

photo

En liten badrumshylla för Marthas kokbok och vår egna kokbok. Och lite espressokoppar, shotglas och muffinsformar.

photo

De lite ”festligare” prylarna har fått flytta in i ett loppisfyndat vitrinskåp i vardagsrummet. Där finns vaser, sockerskålar, karaffer, ljusstakar och annat som man inte använder varje dag.

Fredagsinspiration

Publicerad: 09/09 07:00

Vad skall du äta i kväll? Här kommer ett gäng matbilder från de senaste månaderna – kanske du hittar lite inspiration på vägen.

bullar frukost

-IMG_6517

-IMG_6499 _IMG_6344

-IMG_6502

-IMG_6220 -IMG_6116

-IMG_6288

_IMG_5938 kantareller

_IMG_5948

4

http://3.bp.blogspot.com/-ZJDhXD8NYJw/TjJUCy9TeHI/AAAAAAAAEiU/oIofcGl2VJI/s1600/br6.jpg http://3.bp.blogspot.com/-YwMxMPD6q5E/TkDGFibW4WI/AAAAAAAAErw/AjXDf5JLVlw/s1600/sk2.jpg

photo

Den här rätten är god som tilltugg eller som ett smakligt komplement på buffébordet.

För 10
1 aubergine
1 zucchini
1 chili
2 vitlöksklyftor
2 msk kapris
1/2 citron
1/3 kruka timjan
2 dl olivolja

1. Strimla auberginen och zucchinin i ca 1/2 cm tunna skivor och lägg dem i en långplåt.
2. Sätt ugnen på 175 grader. Salta grönsakerna och låt dem stå i 10 minuter. Placera grönsakerna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de blivit mjuka.
3. Hacka upp chilin (behåll kärnorna om du gillar kraftigare smak). Skiva vitlöken i så fina skivor som du bara kan. Riv skalet av en halv citron och klipp timjan fint.
4. När grönsakerna har svalnat placera dem i en skål, häll i resten av ingredienserna och vänd om. Låt dem stå svalt i ungefär ett dygn innan du serverar.

Lördagens festbuffé

Publicerad: 06/09 22:33

-IMG_7282

I lördags var det dags att tillreda en festbuffé.

-IMG_7286

Vi köpte ekologiskt odlade grönsaker av Matsen.

photo

Pumpa, gurka, zucchini, rödbetor, persilja och bönor från Tenala.

-IMG_7305

Astrid och Magnus skötte matfixandet.

-IMG_7312

Gertruds bröllopslimpa fanns på buffébordet – en oerhört god limpa min farmor brukar baka.

-IMG_7387

På buffébordet dukade vi upp med en massa höstiga godsaker, bland annat en bönsallad.

-IMG_7399

Och ungsrostade rotsaker.

-IMG_7352

Extra goda var de marinerade zucchini- och auberginestrimlorna. Recept på kommande.

-IMG_7339

Min uppgift var att hålla det rent i köket och duka fint.

-IMG_7394 -IMG_7409

Vi var också bjudna på festen, så klädde upp oss fint och gjorde några sista finjusteringar på buffébordet.

-IMG_7386 -IMG_7415

Magnus plockade fram det sista och efteråt var alla väldigt nöjda med middagen.

-IMG_7424

Medan vi sedermera festade till det lite slavade Astrid i köket – en bra arbetsfördelning!

Bästa kökskonsten

Publicerad: 05/09 21:17

Kommer från finska Polkka Jam. Man vill helst ha alla affischer och vykort. För att inte tala om kökshanddukarna.

Minst lika begärliga är affischerna med bland annat skandinaviskt porslin hos etsy-försäljaren handz.

Bönsallad med ungstomater

Publicerad: 05/09 19:53
photo

För 4

1 l bönor
1 fänkål (såklart)
10 rädisor
1 rödlök

Dressing:
2 äggulor
1 dl olivolja
2 msk vinäger
1 msk hackad timjan
1 msk dijonsenap

Ugnstomater:
6 mogna tomater
Olivolja
Några kvistar timjan
Salt och peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skiva fänkålen i tunna skivor och placera dem i iskallt vatten.
3. Dela tomaterna i fyra delar och placera i ett ungsäkert fat. Placera timjan över tomaterna och häll över en rejäl skvätt olivolja, salta och peppra. Placera i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
4. Rensa bönorna och koka dem i cirka 3 minuter i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och placera bönorna tillsammans med fänkålen i det kalla vattnet. Låt rinna av i ett durkslag.
5. Skiva rädisorna och rödlöken tunt och blanda med bönorna i en skål.
6. Häll över äggulorna i en skål.
7. Vispa i olivoljan, höll först i oljan droppvis och efter en stund i en tunn stråle. Tillsätt vinäger, timjan och dijonsenap och vispa ihop.
8. Blanda dressingen med bönorna och rör om. Placera på ett serveringsfat och servera med tomaterna.