Gertruds bröllopslimpa

Publicerad: 11/01 22:26

På tal om bröd. Vi har ett favoritbröd, och det är farmor Gertruds limpa, även känd som bröllopslimpan, eftersom farmor bakade enorma mängder av just denna till vårt bröllop. Den är saftig, smakrik och en sådan limpa som är allra godast med endast ett rejält lager smör.

Bröllopslimpa, 3 formar

1 msk salt
75 g jäst
6 dl vetemjöl
1 kg grahamsmjöl
1 l surmjölk
3 dl sirap
1 msk fänkålsfrön

Koka sirap med stötta fänkålsfrön. Slå i surmjölk, jäst, vetemjöl, salt och grahamsmjöl. Knåda och lägg i tre smorda formar för jäsning (låt jäsa i ungefär en timme). Grädda i 200 grader i 25 minuter, ta ut och pensla med lite sirap blandat med vatten för en fin yta. Grädda i ytterligare 10 minuter i 175 grader.

5 kommentarer

  1. Kommentar #1 - Tara: 12/01 20:15

    Jag har lagat det här brödet ur din kokbok och det var supergott!:D


  2. Kommentar #2 - Karin: 12/01 22:00

    Vad roligt, det måste jag berätta åt farmor


  3. Kommentar #3 - Linda: 16/01 11:29

    Oj! Det ska jag testa! Men, vad gör man om man bor i svenneland? Kan man ta filmjölk då, månntro?


  4. Kommentar #4 - karin: 18/01 22:59

    Skall fråga Magnus (matlagaren i denna bloggduo) om det, återkommer!


  5. Kommentar #5 - Malin: 23/01 21:55

    Det blev gott! Jag är övertygad om att det går precis lika bra med filmjölk, det är väldigt likt.


RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.