Arkiv för oktober, 2010

Tid för mera mat

Publicerad: 30/10 23:22

Oktober har varit en ovanligt jäktig månad i familjen Lindroos Lindström. Alldeles för lite goda middagar har avnjutits vid det gamla slitna mangelbordet här på Tölögatan. Det rådde vi precis bot på med att förtära Magnus hemlagade pitakebab i gott sällskap.

I november finns det återigen mera tid för receptfotografering. Vi har fått in en del önskemål, bland annat kan vi utlova risotto, olika smoothien och julbrunch inom kort. Om du har några önsemål är det givetvis bara att lämna en kommentar.

Nästan som en konditor

Publicerad: 30/10 23:09

Vi köpte oss en sprits och kände oss oerhört proffsiga när vi spritsade fram blå glasyr.

Lite godare pyttipanna

Publicerad: 27/10 08:20

För fyra

1/2 kg potatis (fast)
4 chorizokorvar
1 pkt sockerärter
1/2 bit palsternacka
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 paprika
1 chili

Hacka upp potatis, palsternacka och paprika i små tärningar. Finhacka vitlöken och chilin. Skiva korven och dela sockerärterna. Hetta upp en stekpanna och fräs vitlöken och chilin snabbt i olivolja. Släng i potatisen, palsternackan och paprikan, sänk till något under medelvärme och låt steka i 10 minuter. Släng i resterande ingredienser och stek vidare tills potatisen är mjuk, ca 20 minuter. Salta och peppra, gärna med flingsalt och nymald peppar.

Servera med stekt ägg och 1 dl crème fraiche blandat med 1 tsk dijonsenap. Några salladsblad lättar upp denna heta och matiga rätt.

Matfoto

Publicerad: 26/10 23:39

Håller på att sortera och kategorisera i mina digra bildarkiv. Matbilder finns det allra mest av. Det är så tacksamt och lätt att fotografera mat jämfört med människor. Människor rör på sig och kan vara obekväma framför kamera, medan rädisorna bara ligger där och är fotogeniska.

Färg & form

Publicerad: 24/10 14:49

På tal om söta saker, gick i en karamellaffär i Åbo i går och beundrade små glasstrutar och alla färgkombinationer.

Kokbokstips: Söta saker

Publicerad: 24/10 14:33

Söta saker av Therésia Erneborg, Foto av Nicklas Thegerström /Gullers förlag

”… det finns ett moment av omständlighet i själva grundidén. Att sysselsättningen i sig är ineffektiv och att processen – att skapa något – är minst lika mycket värd som att få njuta av resultatet.

Den populära bakbloggen Söta saker har kommit ut i fysiskt format. Bakom bloggen och den nya kokboken är journalisten Therésia Erneborg. I kort är boken en sammanfattning av det allra bästa från bloggen. Den är sannerligen fullspäckad av, precis som titeln antyder, sådant som förnöjer då man är sugen på något sött. Här finns många gamla klassiker i nytt format eller med en kreativ twist på det hela, exempelvis våfflor med marshmallowsås. Recepten är en blandning av smakminnen, egna experiment och släktingars och vänners recept.

Allt från kakor till praliner till saft ryms med, bland annat vit kladdkaka, saffransglass med hallonsås, rödrandig pannacotta, kakklubbor, blåbärsmarmelad, chokladmarmelad och lemonad. Förutom mängder av recept som borde stilla sötsuget torde fotografierna på de vackert framlagda, inslagna och presenterade bakverken stilla behovet av färgstark retroestetik.

På alla sätt en bok fylld av bakglädje som speciellt passar som julklapp till den som gärna rör i hop en kaka nu som då. För övrigt är bloggen Söta saker nominerad för årets matbloggspris.

Förpackningar då och nu

Publicerad: 21/10 10:03

Jag är en sådan där som bryr mig om hur det ser ut i skafferiet. Här lite fina förpackningar från förr.

Det finns snygga förpackningarna även nuförtiden, bara man håller ögonen uppe.

Ta nu exempelvis Euroshopper som ett exempel, deras nya stilrena grafiska profil som dök upp i somras är otroligt tilltalande och tar ett steg bort från dåliga blixtfotografier tagna på sunkiga maträtter med persiljekvist. När Magnus och jag hittade en burk euroshoppers champinjoner blev vi helt till oss, och gick genom hela affären på jakt efter mera av Euroshoppers förpackningskonst.