Sandwich med salami, zucchini & paprika

Publicerad: 15/04 18:34

Passar bra som lätt lunch eller middag i sällskap med tilltugg. Även bra picknickmat.

Fyra sandwichar

Gott rejält bröd
1/2 zucchini
1/2 paprika
1 schalottenlök
Salami för fyra
Sallad
Två tomater
1 dl majonnäs
1 tsk cayennepeppar
1 dl mejram
1/2 dl olivolja
Peppar, salt

Sätt ugnen på 225 grader. Skär zucchinin och paprikan i långa strimlor, lägg dem i en ugnsform. Hacka mejram och rör ner  i olivolja, pensla zucchini- och paprikastrimlorna med oljan. Placera dem i ugnen i ca 20 minuter. Skär brödet i lämpliga skivor, lägg skivorna på en plåt och låt dem rosta i ugnen tillsammans med grönsakerna i fem minuter. Skiva tomat och schalottenlök. Rör ner cayennepeppar i majonnäs, blanda. Ta zucchini- och paprikastrimlorna och brödskivorna ur ugnen och placera zucchinin och paprikan på en brödskiva. Lägg salamin, löken, tomaten och salladen ovanpå. Bred ut majonnäs på den övre brödskivan, kläm ihop. Avnjut, gärna med en kall öl.

Kvarnen

Publicerad: 15/04 18:01

http://karin.ratata.fi/data/karin/images/xl/xl_kvarnen.jpg

Just nu håller vi på att producera en matkulturbroschyr på Marthaförbundet (jag jobbar som informatör där) med temat ”En matkulturresa genom Svenskfinland”. Resans första mål var kvarnen i Andersböle-Veckoski. Hela kvarnens interiör var i slätt trä, beklätt med ett tunt skikt mjöl. Mer fotogeniskt plats har jag aldrig beskådat.

Efter fotograferingen och intervjun fick vi två rejäla påsar mjöl av Bjarne.

Som sedermera förvandlades till semlor i vårt kök. Inte mycket överträffar en frukost med hemlagade semlor och några rejäla skivor ost.

Kokbokstips: Om jag var din hemmafru

Publicerad: 14/04 20:21

Om jag var din hemmafru – Eller hur man får en vardag att smaka som en lördag av Lotta Lundgren / Foto: Pelle Bergström / Norstedts

En kycklingfärs tar aldrig över, blir aldrig högljudd eller påträngande – en kycklingfärs håller sig i bakgrunden och får jobbet gjort. Faktum är att kycklingfärs är en rätt fin gestaltning av den typ av ledarskap som unga företag i mediebranchen ofta saknar.

Det här är en kokbok som verkligen skiljer sig från mängden. De senaste åren har kokböckerna ofta bjudit in till middag i pastellfärgade kök, prickiga kökshanddukar och gammalt porslin har varit närvarande. Och inget fel i det, precis så ser mitt kök ut. Men Lotta Lundgrens kokbok Om jag var din hemmafru är som en frisk fläkt som påvisar nya trender i kokboksvärlden. Här finns inga närbilder på cupcakes och en svag suddig antydan om ett smeg-kylskåp i bakgrunden.

Här är det maten som verkligen ligger i fokus. De stilrena matfotografierna kan vid en första anblick te sig opersonliga, men i kombination med inledningen till varje recept blir det otroligt bra. Det är just jämförelserna mellan mat och samhälleliga företeelser, matminnen och anekdoter som skiljer den här boken ur mängden. Eller vad sägs om tesen om att savoykol är grönsaksvärldens motsvarighet till Iggy Pop, med tanke på de tydligt markerade ådrorna och senorna som återfinns hos både Iggy Pop och omnämnda kål.

Det här är en utmärkt kokbok för den som redan lagat en del mat men gärna förkovrar sig inom ämnet. Precis som titeln antyder är boken fylld av recept som passar bra en måndagskväll, men också gör dig väl när det är dags för fredagsmiddag. Ångad fisk med limeblad och citrongräs, couscoussallad med chévreost och jordgubbar, ungsbakad röding med smörstekt citron, glasstårta extra allt, spaghetti med ärtpeso och pestofrikadeller i tomatsås får mig att sukta.

Och avslutningsvis, ännu ett citat, om hur svårt det kan vara att skära pumpa:

Det glatta skalet och det hårda innanmätet gör det lätt att slinta med kniven och skära av sig armar och ben. Bästa och säkraste sättet är att använda svärd. Stå på ett stegs avstånd från pumpan, svinga svärdet högt över huvudet och hugg rakt ner genom hela pumpan. Bär om möjligt rustning.

Kokboksförfattarens blogg hittar du på hemmafru.taffel.se.

Smoothies och milkshake

Publicerad: 13/04 20:50

Min nya besatthet är smoothies och mixade drycker av alla de slag. Här kommer några favoriter som jag slänger i mixern till morgonmål, som mellanmål eller till efterrätt. Det är inte så noga med mängden, man tager vad man haver helt enkelt.

Frukmix
Skiva kiwi, apelsin och mango och häll i lite apelsinjuice. Mixa tills smoothien är jämn.

Lingonmilkshake
Skiva upp glass, släng i mixern med en skvätt mjölk. Släng i en näve frusna lingon. Mixa och avnjut som efterrätt.

Blåbärssmoothie
Skiva banan och lägg i mixerkannan. Ös på med frusna blåbär, naturell yoghurt och havregryn. Mixa och drick morgnar när du har bråttom till jobbet.

Spenat- & blomkålsoppa

Publicerad: 08/04 07:09

För fyra personer

250 g färsk spenat
1 blomkål
1/2 l hönsbuljong
1 lök
smör
1 vitlöksklyfta
Salt & peppar

1 pkt bacon

Grovhacka löken, vitlöken, spenaten och blomkålen. Stek löken, vitlöken och spenaten i smör i en tjockbottnad kastrull i ca 5 minuter. Häll sedan buljongen och blomkålen i kastrullen, låt koka i 10 minuter. Hacka upp baconstrimlorna och stek dem knapriga i en stekpanna. Mixa soppan med en stavmixer och smaka av med salt och peppar, servera med de knapriga baconbitarna och gärna också grovt bröd.

Kokbokstips: Lax från vardag till lyx

Publicerad: 07/04 19:06

Lax från vardag till lyx av Paula Ahlsén Söder / Foto av Susanne Hallmann

Gör Magnus fisk till middag så är lax det självklara valet framom andra fiskar. Den är god, billig och lättlagad. Paula Ahlsén Söder skriver i förordet till kokboken Lax från vardag till lyx att laxen har gått från att vara en exklusiv fisk som serverades vid festliga tillfällen till en vardagsfisk som de flesta äter minst en gång i veckan. Trots att vi äter lax så ofta, händer det lätt att man fastnar i samma rätter enligt kokboksförfattaren. Vilket gott kan stämma, äter Magnus och jag lax blir det oftast ugnslax (här hittar ni vårt recept) eller fisksoppa (recept här). Men nu är det dags att variera sig. I Lax från vardag till lyx finns ett sjuttiotal laxrecept för alla tillfällen. Här finns laxsalsa, laxbruschetta, laxröra, olika sallader med lax, pastasallad med lax och pesto, varmrökt lax med senpasås och till och med laxpyttipanna.

Bokens krispigt fräscha formgivning och kontrastrika fotografier på laxrätter upplagda på klarblåa keramikfat gör att man blir akut sugen på denna rosa fisk. Och det tydliga temat gör att kokboken känns som en tight helhet som man gärna bläddrar i länge.

För fyra personer

Köttfärslimpa
400 g nötfärs
1 pkt bacon
1 lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 ägg
1 dl mjölk
3 msk skorpmjöl
1 dl färsk oregano
1 tsk cayennepeppar

1 tsk spiskummin
Salt & peppar

Potatis
Brysselkål
Olivolja
Salt & peppar
1 pkt fetaost

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skiva potatisen tunn och koka potatisskivorna med brysselkål i lättsaltat vatten i ca 10 minuter. Häll bort vattnet och placera potatisen och brysselkålen på en kökshanduk.
3. Rör ihop mjölken med skorpmjölet och låt svälla i 10 minuter.
4. Finhacka löken och vitlöken. Strimla baconstrimlorna.
5. Rör ihop alla färsingredienser.
6. Klappa ut färsen till formen av en amerikansk fotboll i en större ugnsform. Sätt formen i mitten av ugnen i 20 minuter.
7. Ta ut formen ur ugnen och placera potatisen och brysselkålen runt köttfärslimpan, smula över fetaosten.
8. Lägg formen i ugnen och låt stå i cirka 15 minuter.