Blåbärsglass

Publicerad: 21/09 11:54

Den här glassen gjorde vi med färska blåbär, men det går minst lika bra med frusna blåbär. Eller varför inte hjortron, hallon, jordgubbar eller rabarbersylt eller äppelmos.

Blåbärsglass

En rejäl bunke som räcker till åtminstone 10 mindre portioner

4 ägg
1 dl strösocker
1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
Rejält med blåbär och ett paket mirandakex

Skilj äggulorna från vitorna. Vispa gulorna med hälften av sockret och fröna från en urskrapad vaniljstång. Det skall bli vitt och poröst. Vispa grädden fluffig och vänd ner den i äggsmeten. Vispa äggvitorna med resten av sockret så att det blir ett hårt vitt skum. Vänd även ner detta i smeten. Krossa rejält med kex och vänd ner dem i glassen, vänd även ner valfri mängd färska eller nerfrysta blåbär (du kan krossa dem en aning innan du vänder ner dem). Låt stå i frysen i 4-5 timmar innan servering, det är gott som lite mjukt.