Karl Johan i present

Publicerad: 06/09 17:16

Som tidigare nämnt är mat i alla dess former ytterst trevligt att få i present. Igår kom faster Stina förbi med en stor papperskass fylld av karl johan-svamp, direkt från Koddböle skogarna i Kimito. Jag tror att Magnus skall tillreda svampsoppa ikväll.

Lunchcatering

Publicerad: 04/09 20:49

Idag var det dags för vår femte catering. Vi steg upp i arla morgonstund, packade ner brickor, servetter, hackade grönsaker och skar upp frukt inför en möhippelunch.

Cupcakes är alltid ett säkert kort.

Likaså fruktspett i mängder.

Därtill bjöd vi på caesarsallad i miniformat, de sedvanliga och alltid lika goda rörorna hummus och pesto, köttbullar, miniskagentoast och lite annat smått plock.

Restaurangmat

Publicerad: 04/09 20:32

http://1.bp.blogspot.com/_oIGC8zXavWk/THF5OK1JIEI/AAAAAAAAC1o/TnxHv5_ltkM/s1600/knipan1.jpg

http://3.bp.blogspot.com/_oIGC8zXavWk/THF5OcmuYtI/AAAAAAAAC1w/-bfBjNM_jdY/s1600/knipan2.jpg

Vi äter väldigt sällan ute. Kanske för att jag är för lat för att dra mig ut på kvällarna, kanske för att vi inte har pengar, men högst antagligen för att Magnus tillreder så god mat att det känns onödigt. Men i bland blir vi bjudna, och då är det alltid lika gott. Som när Magnus föräldrar för några veckor sedan bjöd oss till Knipan i Ekenäs. Det var en verkligt smaklig avslutning på vistelsen i sommarstaden. Saker och ting på tallrikarna bara smalt i munnen.

Lättlagad kålsoppa

Publicerad: 02/09 08:12

För fyra

1/2 vitkål
400 g malet kött
1/2 kg potatis
1 morot
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 l köttbuljong
Lagerblad
Persilja för dekoration

Hacka upp kål, potatis, morot, lök och finhacka vitlök. Bryn köttet och tillsätt kålen och vitlök, stek i cirka 5 minuter. Tillsätt 1 liter buljong och potatisen, moroten och ett lagerblad. Låt koka tills potatisen är mjuk, smaka av med salt och peppar. Dekorera med persilja

Spenatcrepes med svamp

Publicerad: 30/08 08:51

Den här rätten fungerar med vilken svamp som helst: kantareller, champinjoner eller trattkantareller förslagsvis.

För fyra

Crepes
3 ägg
5 dl mjölk
2 dl mjöl
150 g bladspenat
1 tsk salt
1 tsk peppar

Svampröra
500 g svamp
1 morot
1 vitlöksklyfta
2 schalottenlökar
2 dl vispgrädde
1 msk mjöl

Vispa ägg, mjölk och mjöl till en slät smet. Finhacka spenaten och rör i den, salta och peppra. Stek plättarna i smör ca 3 min per sida, ställ åt sidan. Lägg ugnen på 200 grader. Hacka lök, vitlök, morot och svamp. Stek i smör ca 5 min. Blanda i mjöl och stek ytterligare en minut. Tillsätt grädde och låt puttra ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll upp av svampröran på plättarna, rulla ihop och ställ dem på en plåt med fliken ner, släng över lite riven ost och placera i mitten av ugnen. När osten börjar få färg (ca 10 min) är crepsen klara. Servera med rucola.

Kokbokstips!

Publicerad: 28/08 17:20

Monica Eisenman har tidigare gett ut flera kokböcker med systern Lisa Eisenman, en riktig inspirerande favorit är Sommarens söta.


På bokens baksida ges ett smakprov på vad som finns innanför bokens pärmar: en färgexplosion och nudelrätter i mängder.

Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter / Foto: Jonny Lindh / Bonnier Fakta

En två månader lång resa i Asien har resulterat i en ovanligt färgstark kokbok med fyrtio olika recept, främst på nudlar, med inspiration av bland annat det Koreanska, Thailändska, Japanska och Vietnamesiska köket. Boken är späckad av fakta om olika sorters nudlar och exotiska ingredienser, men recepten är likväl anpassade för det nordiska köket och ingredienser som finns i näraffärens sortiment.

Varje recept inleds med några faktameningar, om varifrån rätten härstammar, hur den fått sitt namn och Eisenmans personliga relation till den. Bilderna lyckas väl skapa ett starkt sug efter asiatisk pesto med pilgrimsmusslor, teriyakinudlar med lax, friterade kokosräkor och nudelkorgar med tonfisk och wasabimajonnäs.

Zucchinisoppa

Publicerad: 24/08 09:55

Augusti är en trevlig månad. Folk skördar i sina trädgårdsland och om man har tur kan man få med sig lite lök och en hel del zucchini då man besöker mamma.

För två (räcker till lunchlåda nästa dag)

1 riktigt stor zucchini, eller två mindre
4 potatisar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 liter buljong (vi använde kycklingbuljong)
1 dl grädde (kan uteslutas)
Fänkålsfrön (kan uteslutas)
Persilja för garnering

Grovhacka zucchini, potatis, lök och vitlök. Stek allt i smör i en tjockbottnat kastrull tillsammans med fänkålsfrön i ca 5 minuter. Häll över buljongen, låt koka tills potatisen är mjuk. Ta bort från plattan, mixa till en puré. Lägg kastrullen tillbaka på plattan, rör i grädde, låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Servera med klippt persilja.