Räkröra till förrätt

Publicerad: 23/08 09:56

På lördagen var det dags för en sista middag i vårt sommarkollektiv på Björknäsgatan i Ekenäs. Ack, det har varit fina sommarmånader, med otaliga middagar på terrassen i solnedgången.

För 15 pers

Bröd
1 franskbröd
2 vitlöksklyftor
Olivolja
Salt, peppar

Skär upp brödet i tunna skivor, dela skivorna på hälften. Fyll en bunke med 1 dl olivolja och pressa i vitlök, salta och peppra, rör om. Doppa brödskivorna på båda sidorna i oljan, placera dem på bakplåtspapper på en plåt. Rosta i ugnen på 180 grader tills de blir gyllenbruna.

Räkröra
1 kg räkor
3 dl
crème fraîche
1 stor rödlök
3 msk kapris
1 dl hackad dill
1 burk kräftstjärtar
Peppar
Citron

Tina upp räkorna och finhacka rödlöken. Rör ihop räkorna och löken med crème fraîche, hackad dill och kapris. Rör i peppar. Lägg upp en brödskiva på en tallrik, ös på med räkröra, lägg en brödskiva ovanpå och dekorera med räkstjärtar, dill och en citronklyfta.

Bjud på smått och sött

Publicerad: 18/08 15:41

1. Baka en kladdkaka
2. Skär upp den i riktigt små fyrkanter
3. Vispa grädde och vänd i lite kvarg
4. Spritsa smeten på kladdkakan
5. Dekorera med bär eller strössel

Kanske den sista måltiden

Publicerad: 15/08 11:55

Vår tid i den gamla butikslokalen i sommarstaden Ekenäs lider mot sitt slut, och med vemod kan jag konstatera att veckans två avklarade grillmiddagar kanske är några av de sista middagar som avnjuts vid det blåa loppisfyndade bordet på terrassen med perfekt utsikt över Björknäsgatans bortre delar. Snart flyttar vi hem till Tölögatan i Helsingfors, och börjar avnjuta middagarna på balkongen med perfekt utsikt över Tölö sjukhus akutingång.


[kantarell1.jpg]

Vi fortsätter i svampens tecken. Detta är ett favoritrecept från vår kokbok. Extra gott med kantareller, men champinjoner på burk funkar också.

För fyra

6 dl kantareller
2 små charlottenlökar
1 dl vispgrädde
1 chili
Gräslök
2 morötter
2 msk mjöl
Liten bit parmesanost
1 granatäppel

Lägg ugnen på 225°C, skär ett kryss i potatisen och sätt dem på ugnsgallret i cirka 50 minuter. Stek kantarellerna i smör och salta och peppra. Finhacka lök, chili och morötter och sätt med i stekpannan. Stek tills löken är mjuk. Strö över mjölet och häll i 1 dl vatten och låt koka upp, tillsätt ytterligare vatten om såsen blir allt för tjock. Häll i vispgrädden och koka i cirka fem minuter. Vänd i 1 dl riven parmesanost och hackad gräslök. Servera med sallad, granatäppel och parmesanflarn.

Kantarellsoppa

Publicerad: 12/08 10:01

[kantareller2.jpg]

Vissa klassiska rätter tröttnar man aldrig på. För mig gäller detta mos och köttbullar, fisksoppa, caesarsallad och en rejäl svampsoppa. Denna soppa tillredde Magnus förra augusti när det fanns oändligt med svamp i skogen.

Middag för två eller förrätt för fyra

1 liter kantareller
2 schalottenlökar
2 msk smör
1 vitlöksklyfta
3 msk mjöl
8 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
Citron
Några skvättar sherry eller 1 dl vitt vin om man vill
2 dl grädde
Peppar, cayennepeppar
Persilja för garnering

Stek kantarellerna, pressad vitlök och finhackad schalottenlök i smör i en tjockbottnad kastrull, låt all vätska koka in, pudra över mjölet och vänd om. Skvätta i sherry, häll i buljong och låt småputtra i 15-20 minuter. Häll i grädden, en skvätt citronsaft, låt koka upp. Smaka av med peppar och cayennepeppar. Ät med bröd.

Något av en matresa

Publicerad: 09/08 11:57

Vi tog en långhelg och körde iväg till Nykarleby för att hälsa på kusiner, morbröder, mormor och annat trevligt folk.

Trots den korta visiten blev det en hel del goda matstunder.

Exempelvis en lång frukost under ett äppelträd.

Och en lunch i det lilla mysiga caféet Brostugan.

Där fick man den bästa sortens läskeblask.

Fina drinkunderlägg.

Och pastasallad.

Tillsammans med en kusin vevade vi ihop en rejäl skål med blåbärsglass.

I mormors trädgård frossade jag i hallong.

Och beundrade blomstren.

Magnus ställde sig bakom grillen när det blev kväll.

Och grillade både kött och fisk.

Sallad med rucola, persika, karamelliserad lök, pinjefrön och parmesan.

Efter en och en halv dag i Nykarleby körde vi via Vasa och ner till Åbo där vi klädde upp oss för att gå på 50-års fest. Vi improviserade ihop en presentförpackning.

Förrätten var oerhört god.

På söndag var vi tillbaka i Ekenäs på vår terrass.

Så god pestosås

Publicerad: 08/08 22:31

Pestosås för sex personer

1 basilikakruka
100 g pinjefrön
1/2 dl olivolja
100 g parmesan
3 vitlöksklyftor
1 liten palsternacka
1/2 fänkål
1 tsk fänkålsfrön
2 dl grönsaksbuljong
2 dl grädde

Hacka upp palsternacka, fänkål och vitlök, stek i en rejäl skvätt olivolja i en kastrull tills de mjuknat. Tillsätt buljong och låt småputtra i 10 min. Sila bort grönsakerna och häll tillbaka såsen i kastrullen, rör i grädden och låt puttra 10 minuter tills såsen tjocknat något. Lägg basilika, pinjefrön och olivolja i en skål och mixa med en stavmixer. Tillsätt riven parmesan och rör om. Tag kastrullen med såsen från plattan och rör i basilikaröran. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Avnjut med exempelvis hederlig biff och potatis  – så fasligt gott!