Kokbokstips: Soppor, bröd & röror
Publicerad: 14/11 18:28Soppor, bröd & röror av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman, foto av Helén Pe / Bonnier fakta
Systrarna Eisenman har tidigare gett ut de verkligt fina kokböckerna Två systrars söta, Vinterns söta och Sommarens söta. Monica Eisenman gav i höst ut en kokbok om nudlar och asiatiska smårätter. Soppor, bröd & röror gavs ut redan år 2006, och har nu givits ut i nyutgåva. Precis som titeln antyder är det här en kokbok som lämpar sig ypperligt för säsongen med soppor för alla smaker och tips på hur man gör en soppa ännu mer mättande genom att kombinera den med ett gott bröd och en läcker oströra exempelvis.
Recept på Magnus soppor finns samlade här.
Sliskigt sött men fasligt fotogeniskt
Publicerad: 14/11 17:54Kök skall helst vara fyllda av pastellfärgade möbler och prylar
Publicerad: 14/11 17:38Så här ser delar av vårt kök ut. Gamla varulådor staplade ovanför varandra för de välstrukna kökshanddukarna som mormor vävt, för emaljerade bunkar och för plåtburkar fyllda med knäckebröd. Bakom radion en tavla av ett matfotografi som jag tagit. Det ljusblåa vitrinskåpet förvarade jag skor i förut. Nu döljer det fula apparater så som kaffekokare och sodastreamer. Ovanför en liten hylla på vilken Magnus favoritkokböcker för stunden brukar ligga. Kylskåpet fick vi i bröllopspresent för två år sedan, fortfarande lite för bra för att vara sant. Nu återstår att få alla luckor till köksskåpen målade blåa så kan även den delen av köket förevisas.
Tapenade för två
Publicerad: 09/11 21:52Den här mängden räcker för två en kväll då man är sugen på något saltigt. Ät förslagsvis med rostade baguetteskivor.
100 gram svarta oliver
50 gram sardiner
En rejäl skvätt olivolja
En vitlöksklyfta
1 tsk kapris
1/2 lime
Lägg allt i en bunke. Krossa i vitlöken. Kläm i limesaft. Mixa med stavmixer. Smaka av med peppar.
1 kilo socker
Publicerad: 09/11 21:47Som tidigare nämnt är vi ytterst förtjusta i Euroshoppers nya grafiska profil. Så stilren, hederlig och antingen nostalgisk.
Kokbokstips inför julen
Publicerad: 03/11 12:18Det är verkligen inte dags för julmys ännu, men där det väl är det är boken Monikas jul från 2009 alldeles utmärkt för inspiration. Passar på att tipsa om den nu, eftersom jag på bokmässan såg att den detta år finns med mjuka pärmar och således till ett ganska förmånligt pris.
Monikas jul av Monika Ahlberg / Pirat Förlaget, 2009
Monikas jul är kanske den finaste av Ahlbergs böcker hittills. Lättlagad julmat förevisas med otroligt tilltalande bilder. Det är inte överdrivet juligt, glittrigt, rött och tomtar (tror inte en enda tomte skymtar), utan bara hemtrevligt och behagligt, precis så som man vill att julen skall vara. Snittar och plockmat med julesmaker, den hederliga skinkan och olika sorters fiskrätter, julgodis, drycker, sylter, bröd och mat för mellandagarna hittas bland de 180 recepten. Absolut en av de begärligaste kokböckerna i handeln nu. Men inte som julklapp. Den här vill man gärna bläddra i hela december.
Röd & het
Publicerad: 03/11 09:52En soppa som både till smaken och temperaturen är het. Receptet är för fyra personer.
2 msk tomatpuré
1 burk tomatkross
1 chili
1 lime
Kyckling
0,5 liter kycklingbuljong
2 vitlöksklyftor
2 stora morötter
1 stor rödlök
Persilja
Hacka och stek vitlök, lök och chili i rikligt med olivolja i bottnen av en kastrull. Tillsätt tomatpuré och stek ytterligare några minuter. Fyll upp med buljong. Lägg i morot och koka tills den är mjuk. Mixa. Tillsätt tomatkross, persilja och saften av en lime, låt koka upp. Smaka av med svartpeppar. Servera med kyckling stekt i spiskummin.