Kokbokstips inför julen

Publicerad: 03/11 12:18

Det är verkligen inte dags för julmys ännu, men där det väl är det är boken Monikas jul från 2009 alldeles utmärkt för inspiration. Passar på att tipsa om den nu, eftersom jag på bokmässan såg att den detta år finns med mjuka pärmar och således till ett ganska förmånligt pris.

Monikas jul av Monika Ahlberg / Pirat Förlaget, 2009

Monikas jul är kanske den finaste av Ahlbergs böcker hittills. Lättlagad julmat förevisas med otroligt tilltalande bilder. Det är inte överdrivet juligt, glittrigt, rött och tomtar (tror inte en enda tomte skymtar), utan bara hemtrevligt och behagligt, precis så som man vill att julen skall vara. Snittar och plockmat med julesmaker, den hederliga skinkan och olika sorters fiskrätter, julgodis, drycker, sylter, bröd och mat för mellandagarna hittas bland de 180 recepten. Absolut en av de begärligaste kokböckerna i handeln nu. Men inte som julklapp. Den här vill man gärna bläddra i hela december.