Bra vanor

Publicerad: 10/05 08:29

I lördags bestämde Magnus och jag att vi varje lördag vi är i Ekenäs skall inhandla vår frukost från torget. Denna lördag inhandlade vi rökt lax och gräslök, som vi sedan åt tillsammans med en enkel omelett.

För fyra personer

Ris för fyra
300 g kycklingstrimlor
1/2 zucchini
En liten blomkål
1/2 purjolök
1/2 kruka koriander
En vitlöksklyfta
2,5 dl kokosmjölk
Ca 10 st nejlikor
2 tsk curry

Börja med att koka riset enligt anvisningar på förpackningen, lägg med nejlikorna då du kokar riset. Hacka purjolöken, zucchinin och vitlöken. Häll en skvätt rypsolja i en stekpanna och stek curryn i ungefär en minut på lite över medelvärme, lägg därefter i kycklingen och stek i cirka tre minuter. Lägg purjolöken, zucchinin och vitlöken i stekpannan och fortsätt steka i cirka fem minuter. Bryt blomkålen i små bitar, lägg blomkålen i pannan och häll i kokosmjölken. Vänd om och låt puttra i cirka fem minuter. Ta pannan från plattan, hacka upp koriander och vänd ner den i såsen. Smaka av med salt och peppar.

Sötsaker i Paris

Publicerad: 04/05 13:09

Vi for till Paris tillsammans med syster Astrid och beundrade sötsakerna i alla skyltfönster.

På kvällen åt vi ost, oliver och baguette vid den franska balkongen.

Vi spanade in de de söta små kakorna på Ladurée, kolla webbsidan.

Och köpte lite macaroner, det hör till.

Vi åt middag på en charmigt sliten restaurang i Montmartre. Un zebre a montmartre hette den.

Så här såg den ut utifrån.

Vi beundrade flera bakverk.

Vi tänkte att det måste gå åt otroliga mängder mjöl i Frankrike, med tanke på allt bröd och alla bakverk som går att köpa i varje hörn.

Nu som då tog vi oss ett mellanmål, så som tre sushibitar från en mataffär.

Till frukost åt vi croissant, jag den vanliga smöriga, Magnus den med choklad.

En hel del mohitos med jordgubbar fick vi också i oss, bland annat på riktigt mysiga stället Les etages st germain.

Flera bilder från resan hittar du på bloggen Karkki.

På skärtorsdagen besökte Magnus och jag Gårdsboden i Kyrkslätt. Återigen på fotograferingsuppdrag för Marthaförbundets kommande broschyr under arbetsnamnet ”En matkulturresa i Svenskfinland”. Medan jag fotograferade handlade Magnus diverse rotfrukter, mjöl och frukostbröd.

http://3.bp.blogspot.com/-TYXZjNy1tho/TbHKHkSV_HI/AAAAAAAADOo/PUZTZ9GU5RA/s1600/4.jpg

Därefter körde vi till Ekenäs för att flytta in i årets sommarbostad, en liten ytterst mysig källare i centrala Ekenäs. I juni flyttar vi in på heltid för tre månader. Flera bilder från vår källare hittar du på Karins egna blogg.

Bostaden är precis vid torget.

Vilket passar oss utmärkt. För då kan vi hela sommaren lång trava ner till torget och handla ingredienser till frukostar, bruncher, luncher, middagar och andra sammankomster som kommer att ske i sommarbostaden.

En första sammankomst gick av stapeln på lördagen. Magnus hade handlat lax och på menyn stod fisksoppa med saffran för ett gäng vänner, bland annat Peppe, Magnus och Linn satt runt matbordet (som vi gjort av en gammal dörr och bockar som Magnus byggt).

Soppa för 10 personer

1 kg färsk lax
2 stora morötter
1 kålrot
1 hel rotselleri
5 potatisar
1 batat
3 selleristjälkar
1 lök
3 vitlöksklyftor
2 tsk hel anis
1,5 l vatten
0,5 dl fiskfond
1 msk krydpeppar
1 knippe salladslök
0,5 g saffran
3 dl grädde
1 dillknippe
2 msk smör

Skala (de du anser behövas skalas) och tärna rotfrukterna, hacka selleristjälkarna. Ansa och skär bort skinnet från laxen, skär fisken i kuber. Pressa vitlöken med knivtoppen och hacka fint. Hacka upp löken och salladslöken. Stek löken, vitlöken och anis på medelvärme i några minuter i en stor kastrull. Tillsätt rotfrukterna och sellerin i kastrullen, stek ytterligare i några minuter. Häll i vatten, fiskfond och kryddpeppar, låt koka i 10 minuter. Lägg i laxen, saffran, grädden och salladslöken och låt småputtra i ytterligare 5 minuter. Finhacka dillen, lägg i och smaka av med salt.

Till efterrätt blev det hallonvisp för 10 personer

300 g frusna hallon
1 dl mandelflarn
10 maränger
100 g vitchoklad
0,5 dl rörsocker
2 dl vispgrädde
2 dl kvark
1 vaniljstång
1 dl basilika

Rosta mandelflarnen i en torr panna på svag värme tills de får en fin gyllenebrun färg. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med hjälp av en rund matkniv, lägg i en skål. Tillsätt rörsocker och vispgrädde, vispa grädden fluffig. Vänd i kvark. Hacka vitchokladen och grovkrossa marängen och hallonen, vänd i försiktigt. Placera i glas eller skålar och toppa med de rostade mandelflarnen och klippt basilika.

Pluras kök

Publicerad: 18/04 21:25
Pluras kök

En gång i veckan ser vi på Pluras kök på Tv3 play. Det är Plura, mannen ovan, och ett gäng mer eller mindre kända svenskar som hänger runt i ett kök och hackar lite lök här, drar en shot där och slänger in en rabarberpaj i ugnen innan de slår sig ner runt ett maffigt matbord i trä för att avnjuta en avslappnad middag tillsammans.

Men det är inte bara därför Magnus och jag gillar detta program så mycket. Plura är egentligen en föraning om hurdan Magnus kommer att vara som 50+: står i köket och bultar på en bit ekologiskt kött, skäggig och tunnhårig, faller in i en serenad och halsar lite öl innan han muttrande undersöker ett knippe rädisor.

Eller egentligen är Magnus precis sådär redan nu.

Pluras kokbok (2009) är för övrigt en favorit, speciellt vad gäller fiskrätter.

Supersnabb pasta med sparris & pesto

Publicerad: 18/04 10:00

För fyra

Pasta för fyra (välj en pasta med längre kokningstid)
Ett paket sparris (ungefär 1/2 kg)
1/2 lime
En kruka ärtskott

Pesto
1 basilikakrukor
50 g pinjefrön
1 vitlöksklyftor
0, 5 dl olivolja
50 g parmesanost

Dela sparrisen i 3 cm långa stänger, lämna bort den sista träiga biten. Ta en stor kastrull, koka upp pastavatten, kläm i lime, salta och häll i en skvätt olivolja. Lägg i sparrisen och pastan. Välj en pasta med längre kokningstid, eftersom sparrisen behöver tio minuter för att bli mjuk. Tillred peston under de tio minuter som pastan och sparrisen kokar. Lägg basilikan i en mortel och stöt till en röra, tillsätt pinjefrön och fortsätt stöta. Pressa i vitlök och riv i ost, rör om och häll i olivolja. Rör om och smaka av med salt och peppar. Rör ihop peston med pastan och sparrisen, och servera gärna med ärtskott.

Vitchoklad med pistagenötter

Publicerad: 17/04 15:54

Magnus, mannen bakom alla recept på denna blogg, har en tendens att nästan dagligen frossa i choklad. Så här på söndagen kan man lyxa till chokladen aningen. Exempelvis genom att låta chokladen smälta i vattenbad, hacka pistagenötter och röra ner dem i chokladen och breda ut på smörpapper i mindre klickar. Dekorera med ytterligare pistagenötter, och låt stelna i några timmar.

Passar utmärkt som gå-bort-present. Chokladen kan såklart bytas ut och även nötterna till exempelvis strössel, mandelflarn eller annat gott.