På skärtorsdagen besökte Magnus och jag Gårdsboden i Kyrkslätt. Återigen på fotograferingsuppdrag för Marthaförbundets kommande broschyr under arbetsnamnet ”En matkulturresa i Svenskfinland”. Medan jag fotograferade handlade Magnus diverse rotfrukter, mjöl och frukostbröd.

http://3.bp.blogspot.com/-TYXZjNy1tho/TbHKHkSV_HI/AAAAAAAADOo/PUZTZ9GU5RA/s1600/4.jpg

Därefter körde vi till Ekenäs för att flytta in i årets sommarbostad, en liten ytterst mysig källare i centrala Ekenäs. I juni flyttar vi in på heltid för tre månader. Flera bilder från vår källare hittar du på Karins egna blogg.

Bostaden är precis vid torget.

Vilket passar oss utmärkt. För då kan vi hela sommaren lång trava ner till torget och handla ingredienser till frukostar, bruncher, luncher, middagar och andra sammankomster som kommer att ske i sommarbostaden.

En första sammankomst gick av stapeln på lördagen. Magnus hade handlat lax och på menyn stod fisksoppa med saffran för ett gäng vänner, bland annat Peppe, Magnus och Linn satt runt matbordet (som vi gjort av en gammal dörr och bockar som Magnus byggt).

Soppa för 10 personer

1 kg färsk lax
2 stora morötter
1 kålrot
1 hel rotselleri
5 potatisar
1 batat
3 selleristjälkar
1 lök
3 vitlöksklyftor
2 tsk hel anis
1,5 l vatten
0,5 dl fiskfond
1 msk krydpeppar
1 knippe salladslök
0,5 g saffran
3 dl grädde
1 dillknippe
2 msk smör

Skala (de du anser behövas skalas) och tärna rotfrukterna, hacka selleristjälkarna. Ansa och skär bort skinnet från laxen, skär fisken i kuber. Pressa vitlöken med knivtoppen och hacka fint. Hacka upp löken och salladslöken. Stek löken, vitlöken och anis på medelvärme i några minuter i en stor kastrull. Tillsätt rotfrukterna och sellerin i kastrullen, stek ytterligare i några minuter. Häll i vatten, fiskfond och kryddpeppar, låt koka i 10 minuter. Lägg i laxen, saffran, grädden och salladslöken och låt småputtra i ytterligare 5 minuter. Finhacka dillen, lägg i och smaka av med salt.

Till efterrätt blev det hallonvisp för 10 personer

300 g frusna hallon
1 dl mandelflarn
10 maränger
100 g vitchoklad
0,5 dl rörsocker
2 dl vispgrädde
2 dl kvark
1 vaniljstång
1 dl basilika

Rosta mandelflarnen i en torr panna på svag värme tills de får en fin gyllenebrun färg. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med hjälp av en rund matkniv, lägg i en skål. Tillsätt rörsocker och vispgrädde, vispa grädden fluffig. Vänd i kvark. Hacka vitchokladen och grovkrossa marängen och hallonen, vänd i försiktigt. Placera i glas eller skålar och toppa med de rostade mandelflarnen och klippt basilika.

2 Comments

  1. Kommentar #1 - Helena: 06/05 09:39

    Det som syns på bilden är flagad mandel. Mandelflarn är väl ett småbröd/kex?
    Receptet låter annars jättegott!


  2. Kommentar #2 - karin: 08/05 23:04

    Mandelspån heter det när vi läste närmare på påsen! Varje dag lär man sig något nytt.


RSS feed for comments on this post.