En dopmeny

Publicerad: 20/09 15:16

-IMG_8166

photo

-

-IMG_8185

-IMG_8189

-IMG_8190

-IMG_8192

Lördagens dopmeny: Rökt lax, tzatsiki, köttbullar, couscous, sallad, petso, bönor och tomatsalsa. Äppelkaka och vaniljsås till efterrätt.

Couscous med räkor

Publicerad: 19/09 20:51
photo

För 4

3 dl couscous
3 dl grönsaksbuljong
1/2 kruka citronmeliss
1 paprika
1 rödlök
1 tsk korianderfrön
1 påse räkor
2 msk kapris
1 lime
1 vitlöksklyfta
1/2 chili
1 tsk ingefära-paste
1 tsk gurkmeja
Youghurt

1. Koka upp buljongen och häll i couscous. Sätt på locket, ta kastrullen från plattan och låt stå och svälla i 5 minuter.
2. Hacka upp rödlök och paprika, fräs dem med korianderfrön och en rejäl skvätt olja i en panna på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt couscousen och fräs ytterligare i 5 minuter.
3. Finhacka vitlök och chili, fräs tillsammans med ingefära i en skvätt olja i ca 2 minuter. Tillsätt räkor, kapris, saften av limen och gurkmejan, låt allt puttra ihop i ca 2 minuter, salta och peppra.
4. Klipp citronmelissen och blanda den med couscousen. Servera med räkorna och valfri mängd matyoughurt.

Panerade rotfrukter

Publicerad: 18/09 12:19
photo
photo

För 4

4 rödbetor
2 morötter
100 g getost
Salladsblad (gärna fler olika)
1 ägg
1 dl fullkornsmjöl
salt
peppar
honung

1. Skär grönsakerna i 1 cm skivor och koka separat mjuka i lättsaltat vatten med en msk honung.

2.Vispa upp ägget i en liten skål och placera mjölet i en annan skål tillsammans med salt och peppar.

3. Doppa grönsakerna först i ägget och sedan i mjölet, Stek dem på medelvärme med en klick smör tills de har fått en krispig yta.

4. Riv salladen och skiva upp getosten. Placera allting på ett fat och ringla över lite olivolja.

Kåldolmar

Publicerad: 14/09 09:38

Här kommer ett grundrecept på kåldolmar. Det fina med kåldolmar är att man kan fylla dem med lite vad som helst som man har liggande i skafferiet eller kylskåpet.

För 6

1 kålhuvud
300 g färs
2 dl kokt ris
2 ägg
1 lök
2 dl mjölk
Vitpeppar
1 dl sirap
Salt

1. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull (vattnet skall täcka kålhuvudet). Skär bort roten av kålen så att bladen blir lösa och placera den i det kokande vattnet med roten uppåt (stick in en kniv i kålen så är det enklare att plocka upp den om så behövs). När bladen faller bort plocka upp dem och lägg på en kökshandduk för att torka.

2. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Hacka löken, fräs den utan att den får färg och blanda ihop med färs, det kokta riset, ägg och mjölk. Salta och peppra.

4. Placera en rågad msk av färsen i kålbladet, vik in kanterna och rulla ihop. Placera på ett ugnsfast fat med lite vatten i bottnen med fliken neråt.

5. Ringla över sirap och några klickar smör, placera i ugnen ca 30 minuter.

I vårt kök just nu

Publicerad: 10/09 09:57

photo

Hyllor från Bauhaus på väggarna. Där trängs vinglas, plåtburkar, kokböcker och tekoppar.

photo

Här är kaffe- och tehyllan.

photo

De blåa skåpen är vita ikea-dörrar som är ommålade. Det är jag som målat dem, därav ojämnheten. Om man är mer petnoga skall man nog sprutlackera skåpluckor för ett bättre resultat.

-IMG_7176

De läckra affischerna från Polkka Jam har hängts upp på köksväggarna.

photo

En liten badrumshylla för Marthas kokbok och vår egna kokbok. Och lite espressokoppar, shotglas och muffinsformar.

photo

De lite ”festligare” prylarna har fått flytta in i ett loppisfyndat vitrinskåp i vardagsrummet. Där finns vaser, sockerskålar, karaffer, ljusstakar och annat som man inte använder varje dag.

Fredagsinspiration

Publicerad: 09/09 07:00

Vad skall du äta i kväll? Här kommer ett gäng matbilder från de senaste månaderna – kanske du hittar lite inspiration på vägen.

bullar frukost

-IMG_6517

-IMG_6499 _IMG_6344

-IMG_6502

-IMG_6220 -IMG_6116

-IMG_6288

_IMG_5938 kantareller

_IMG_5948

4

http://3.bp.blogspot.com/-ZJDhXD8NYJw/TjJUCy9TeHI/AAAAAAAAEiU/oIofcGl2VJI/s1600/br6.jpg http://3.bp.blogspot.com/-YwMxMPD6q5E/TkDGFibW4WI/AAAAAAAAErw/AjXDf5JLVlw/s1600/sk2.jpg

photo

Den här rätten är god som tilltugg eller som ett smakligt komplement på buffébordet.

För 10
1 aubergine
1 zucchini
1 chili
2 vitlöksklyftor
2 msk kapris
1/2 citron
1/3 kruka timjan
2 dl olivolja

1. Strimla auberginen och zucchinin i ca 1/2 cm tunna skivor och lägg dem i en långplåt.
2. Sätt ugnen på 175 grader. Salta grönsakerna och låt dem stå i 10 minuter. Placera grönsakerna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de blivit mjuka.
3. Hacka upp chilin (behåll kärnorna om du gillar kraftigare smak). Skiva vitlöken i så fina skivor som du bara kan. Riv skalet av en halv citron och klipp timjan fint.
4. När grönsakerna har svalnat placera dem i en skål, häll i resten av ingredienserna och vänd om. Låt dem stå svalt i ungefär ett dygn innan du serverar.