Äppelmust

Publicerad: 04/10 19:21
-IMG_9054

På söndagen var det äntligen dags att plocka äppel och föra dem till ett musteri. Vi har längtat efter det i flera år. Äppelmusten är ju den godaste av drycker.

photo

Vi skakade träden och de mest svåråtkomliga frukterna samlades in med en håv.

photo

Vi körde någon kilometer till Ekenäs äppelmusteri och betraktade fascinerat äppelpressen.

-IMG_9088

Och inte många minuter senare hällde vi upp närmare 40 liter äppelmust på flaskor.

-IMG_9092

Och därefter lunch med, såklart, äppelmust till.

Hyvla fina strimlor av en zucchini och en stor batat. Rör ihop olivolja med cayennepeppar och salt och pensla på strimlorna. Låt mjukna i ugnen på 175 grader i 15 minuter. Rör ihop getost, 2 msk krossade pecannötter och klippt basilika till en röra. Ta en klick, placera på en strimla och rulla ihop.

Bokmingel

Publicerad: 02/10 20:13

I torsdags ordnade Peppe (även känd som Alfamamman här på hbl.fi) med lanseringsfest för hennes nya bok Livet & barnet. Som jag för övrigt varmt kan rekommendera. Magnus fixade lite tilltugg till bokminglet. Våra ständigt återkommande och svingoda limprektanglar med aioli, kräftstjärtar, dill och citron.

Och kex med olika ostar, fikon och nötter.

Magnus kom på den alldeles utmärkta idén att av illustrationerna i boken trycka upp små fyrkantiga ”tallrikar” i tunt papper. Vi vek dem två gånger på diagonalen och så blev de fina små fat för snittarna.

Och sen drack vi champagne, som man bör på lanseringsfester.

Meditativt

Publicerad: 28/09 19:35

Ett hett tips från oss till er – baka en sats bulla. Inget, nästan inget, kan överträffa varma bullar en alldeles vanlig vardagskväll.

Slow food i Fiskars

Publicerad: 28/09 19:31

Förra året blev matmarknaden Smaka på Västnyland en succé. Och det kommer den säkerligen även att bli nu under veckoslutet då den arrangeras i Fiskars.

Förra året var Magnus och jag på plats och sålde kokböcker och gjorde reklam för den här bloggen. I år är jag på plats i egenskap av informatör på Marthaförbundet och vi kommer att dela ut vår nya matbroschyr Rena råvaror som jag jobbade med hela våren och den här hösten. Vi har varit ute på en matresa i Svenskfinland och broschyren ger på alla plan inspiration för att införa mera slow food i vardagen. Missa inte den om du har planer på att matmingla i Fiskars under veckoslutet.

Så här ser den ut, resultatet av sommarens alla matresor.

Bästa lunchstället i Genève

Publicerad: 28/09 19:22

-IMG_8780

Det var helt klart på piren Bains Des Paquis.

-IMG_8721

Fräsch prisvärd lunch i denna annars så svindyra stad.

-IMG_8725

Och dessutom behövde man inte avnjuta den vid ett bord. Utan kunde placera sin matbricka lite var som helst på piren
.
-IMG_8739

Efter det kunde man dricka öl på bryggan. Inte illa. De sista bilderna från vår höstresa finns här.

Versonnex, Geneve & Annecy

Publicerad: 25/09 17:00

Tystnaden på den här bloggen beror på att Magnus, Astrid och jag varit fullt upptagna av att barnvakta kusiner i byn Versonnex i Frankrike. Förutom barnvaktandet har vi ätit och stött på en hel del godsaker här i byn, i Geneve och i den lilla franska staden Annecy. Flera bilder finns på karin.ratata.fi.

photo

photo

photo

photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo