Matmingel från veckan som gått

Publicerad: 25/07 20:52

http://2.bp.blogspot.com/_oIGC8zXavWk/TExpIRH6SsI/AAAAAAAACrQ/qykvbkxj2MQ/s1600/ran1.jpg

På torsdag var det dags att förtära flundra på terrassen i gott sällskap.

http://3.bp.blogspot.com/_oIGC8zXavWk/TExqBwxttXI/AAAAAAAACso/q12cE-59V0k/s1600/ran13.jpg

På fredagen fyndades ett nytt terrassbord och vi hade förfest innan lite hederlig finsk rapmusik skulle avnjutas på Ettan här i Ekenäs.

http://2.bp.blogspot.com/_oIGC8zXavWk/TExqT5TwlBI/AAAAAAAACtQ/eA51xsO6lKQ/s1600/ran18.jpg

Vi bjöd på enkelt och givetvis gott tilltugg, som hackad tomat med rödlök, vitlök, peppar, salt och olivolja till de ständigt återkommande rostade baguettskivorna som vi alltid tar till när det är fest. Och till det bjöd vi även på en tonfiskröra och en pesto med spenat istället för basilika.

http://2.bp.blogspot.com/_oIGC8zXavWk/TExqjbVyW7I/AAAAAAAACto/b3O8bHFubAs/s1600/ran21.jpg

Lördagen ägnade vi bland annat åt lite stillsam bärplockning.

Flera bilder från veckan hittar du här.

Sånt som sjunger på sista versen

Publicerad: 25/07 20:39

När du har en påse potatis som du inte kommer ihåg när du inhandlade, en frys fylld av grillkorv som du inte är särskilt sugen på, några morötter som känns otrevligt mjuka, en tomat som användes till frukosten i förrgårsgår och några lökar som inte precis är pinfärska, är det dags att svänga ihop en korvsoppa eller en pyttipanna. Perfekta rätter att ta till då det gäller att få användning för alla lite gamla men ändå fullt användbara ingredienser i kylskåpet.

Kokoskyckling

Publicerad: 21/07 12:28

Det här är ett återkommande favoritrecept, som man även hittar i vår kokbok.

För fyra

400 g kycklingstrimlor
1 burk bambuskott
1 litet blomkålshuvud
1 stor burk kokosmjölk
1 gul lök
1 chili
2 vitlöksklyftor
3 tsk kapris
1/2 tsk gurkmeja
1 tsk chilipulver
i kycklingbuljongtärning

Hacka lök, vitlök och chili. Häll olja i en wokpanna, lägg i chilin och vitlök och låt fräsa i en halv minut. Lägg i kyckling, lite salt och peppar och låt steka tills kycklingen fått färg. Sätt i lök och kapris. Krydda med gurkmeja och chilipulver. Låt steka i ytterligare en minut, häll i kokosmjölk och smula i en buljongtärning, vänd om. Låt puttra i några minuter, sätt i bambuskott, och låt puttra vidare under tiden du skär upp blomkål. Lägg i blomkålen och låt puttra i fem minuter. Hacka i lite persilja och vänd om. Det är också gott med riven ingefära i, eller en skvätt lime. Servera med klibbigt ris. Kan förvandlas till en vegetarisk version genom att lämna bort kycklingen.

http://4.bp.blogspot.com/_oIGC8zXavWk/TEVa6kFWrlI/AAAAAAAACog/FcQhyCLgPT0/s1600/blan11.jpg

Magnus gjorde wraps med grillad kyckling och paprika, avocado, stekta zucchinistrimlor, sallad och yoghurtsås med rucola.

http://1.bp.blogspot.com/_oIGC8zXavWk/TEVa6Ph5c-I/AAAAAAAACoQ/X6anavXJVm4/s1600/blan9.jpg

Jag dukade fint ute på terrassen.

http://1.bp.blogspot.com/_oIGC8zXavWk/TEVarvx_WlI/AAAAAAAACng/wCTRqKF1GuQ/s1600/blan2.jpg

Och Astrid frossade.

Kokbokstips: Paul grillar

Publicerad: 19/07 11:32

Paul grillar av Paul Svensson, foto Jakob Fridholm / Norstedts

”Vad själva maten anbelangar handlar det framför allt om den oförglömliga, intensiva karaktär som smaken av eld kan ge”

Doften av grill är alldeles oemotståndlig, men ändå blir det allt som oftast samma saker man slänger på gallret: grillspett, halloumi, kycklingklubbor, biffar, champinjoner med ost, korv eller foliepaket med potatis. Paul däremot grillar allt: purjolök med getost, honung och lavendel, melon marinerad med bulgur, muscatelvin, mynta och grillat bacon, foliebakad fänkål med fänkålsaioli, lammfärskebab med spiskummin, lime och persilja eller bbq-rökt lax med te.

Den här boken är späckad av inspiration för att förlänga grillsäsongen och öka urvalet av ingredienser som man lägger på grillen, allt kan grillas, till och med efterrätten. Förutom en utförlig grillskola om tekniker, tillbehör och tändning är boken uppdelad enligt råvaror (fisk, grönsaker, kött). När man köpt sin fisk kan man bläddra fram till kapitlet om fisk och skaldjur och insupa inspiration gällande goda sallader som passar till eller kryddor, örter och marinader som ger det lilla extra. Varje recept inleds med lite personliga tips och anekdoter av kokbokens författare.

Picknick

Publicerad: 19/07 10:34

http://1.bp.blogspot.com/_oIGC8zXavWk/TEMuowT4geI/AAAAAAAACnQ/2zEjBx9TNd0/s1600/picknick2.jpg

När vi for iväg på utflykt till en liten ö var givetvis den hederliga grillkorven med, men vi var också sugna på något annat. Så vi tog med oss bröd, getost och tomat. Bara att rosta brödskivor med getosten på en stund på grillen, och sedan slänga på tomater, olivolja och gärna salt och peppar. Men håll koll på brödskivorna, de bränns lätt vid.

Notera den lilla läckra picknickväskan som hittades på loppis, mycket behövlig. Flera bilder från utflykten hittas här.

Burgare med coleslaw

Publicerad: 17/07 10:47

Vi gör burgare ganska ofta eftersom det går väldigt snabbt och alltid är gott. Dessutom är det lätt att variera innehåll i burgaren från gång till gång.

Denna gång blev det sedvanliga maletköttbiffar med fetaost, avokado, tomat, saltgurka och sallad.

Till burgaren är det gott med coleslaw. Så här gör du den.

För 4-6 personer
1 stor morot
1/2 kålhuvud
1/2 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
2 msk vitvinsvinäger
Salt & vitpeppar
1/2 gul lök

Riv moroten och kålen, hacka löken. Rör ihop med salt, peppar och ättika. Låt stå en stund (exempelvis under tiden du grillar burgare). Rör ihop med majonnäsen och dijonsenapen och krydda med salt och vitpeppar.