Kokbokstips: Medelhavsbufféer

Publicerad: 06/03 10:02

Medelhavsbufféer av Marco Baudone, Tomas Tengby & Roland Persson / Ica Bokförlag

Det här är en kokbok som helt säkert kommer att slitas på sommaren när det är dags för middagar i en trädgård någonstans i Ekenäs med syskonen, svala drycker och småstadsskvaller. Och gärna gazpacho, kanske grekisk sallad, kycklingfyllda pitabröd, olivris med skaldjur, ugnsbakad havsabborre eller friterade halloumiknyten till det.

Medelhavsbufféer är som titeln antyder en kokbok fylld av bufféer. Vi bjuds på sju stycken oerhört läckert framdukade bufféer, som var och en räcker för 10-15 personer. Rätterna går dock också bra att räkna om så att de passar en vanlig middag. Jag, som verkligen gillar medelhavsmat och fint framlagda bufféer, har här hittat en favorit i kokbokshyllan. Ta bara en titt på bilden högst upp, mera inspiration för hur man dukar upp en maffig buffé kan man knappt få. Frankrike, Italien, Spanien, Grekland, Marocko, Turkiet och Libanon står för matinspirationen, och kokboksförfattaren hälsar att det går bra att blanda ihop rätter från olika länder.

Ugnspotatis med champinjonfyllning

Publicerad: 02/03 10:22

För fyra

Ugnspotatis för fyra
1 ask färska champinjoner
1 stor morot
1 liten gul lök
2 dl vispgrädde
Saften av en halv lime
Gräslök
Cayennepeppar, salt, peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skär kryss i potatisarna och lägg dem i ugnen. Efter cirka 40–50 minuter är de färdiga. Skiva champinjonerna och stek dem i rejält med smör. Salta och peppra. Låt steka en stund. Hacka morötter och lök och släng med i stekpannan, krydda med cayennepeppar och låt steka ytterligare en stund. Häll i grädden och låt koka upp. Kläm i lime och låt puttra i ytterligare några minuter. Klipp i gräslök och vänd om. Fyll de bakade potatisarna med röran och dekorera med klippt gräslök.

Frukost vi förtärt denna helg

Publicerad: 27/02 18:36

Hemlagade bagels (recept här) med färskost, kallrökt lax, rödlök, kapris och sallad.

Denna utsökta anrättning med mysli, turkisk yoghurt, kiwi, vindruvor, valnötter och honung.

Magnus använder fänkål i all mat han gör, vi tar reda på varför.

Fänkålen är ganska intressant att äta som rå också, anissmaken framträder mycket, och den kan passa bra i vissa sallader då den är så krispig.

Varför använder du alltid fänkål?
– Det finns alltid fin fänkål i vår näraffär. Den ser också snygg ut, formen tilltalar mig. Jag tycker om italiensk mat och där gör den sig bra, men den är ganska mångsidig och passar till flera olika rätter.

Vilka rätter kräver ett inslag av fänkål?
Pasta med chorizokorv kräver fänkål. Så även fisksoppa.

20 chokladbollar

100 g smör
3 dl havreflingor
1 dl socker
3 msk cacao
1 msk vaniljsocker
3 msk espresso (eller stark kaffe)
1 1/2 msk amaretto

Pärlsocker, kokosflingor eller strössel för dekoration.

Smält smöret. Rör ihop alla ingredienser i en bunke och låt stå kallt i 1 timme. Forma till bollar och rulla i strössel, pärlsocker eller kokosflarn.

Frittata till söndagsbrunchen

Publicerad: 20/02 08:01

För fyra

6 ägg
1/2 fänkål
1 rödlök
150 g champinjoner
1 vitlöksklyfta
10 st körsbärstomater
100 g getost
En liten näve pinjefrön
1 dl klippt basilika

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa äggen i en skål och krydda med salt och peppar. Skiva löken, vitlöken, champinjonerna och fänkålen tunt. Stek champinjonerna i en skvätt olivolja i ca 5 minuter. Tillsätt löken, vitlöken och fänkålen och stek i ytterligare 4 minuter tills löken mjuknat. Smöra en pajform eller annan mindre ugnsform. Placera de stekta grönsakerna i formen och häll över äggen. Dela tomaterna på hälften och placera dem ovanpå grönsakerna och äggen. Lägg pajformen i mitten av ugnen och låt grädda i ca  8-10 minuter tills äggen börjat stanna. Ta ut formen och lägg ugnen på grilläge. Placera skivad getost, pinjefrön och basilika på frittatan och lägg i övre delen av ugnen i ca 5 minuter tills osten och fröna fått färg. Servera med salladsblad.

Smakbitar

Publicerad: 20/02 07:00

Sara, som driver Matbloggen Smakbitar, antog vår alla hjärtans dag-utmaning, inventerade sina förråd och tillredde en lyxig middag med italiensk löksoppa till förrätt, pasta med karljohan till huvudrätt och biscotti till efterrätt. Allt detta tillrett på fynd i det egna köket, vi är imponerade.