Kokbokstips: Medelhavsbufféer

Publicerad: 06/03 10:02

Medelhavsbufféer av Marco Baudone, Tomas Tengby & Roland Persson / Ica Bokförlag

Det här är en kokbok som helt säkert kommer att slitas på sommaren när det är dags för middagar i en trädgård någonstans i Ekenäs med syskonen, svala drycker och småstadsskvaller. Och gärna gazpacho, kanske grekisk sallad, kycklingfyllda pitabröd, olivris med skaldjur, ugnsbakad havsabborre eller friterade halloumiknyten till det.

Medelhavsbufféer är som titeln antyder en kokbok fylld av bufféer. Vi bjuds på sju stycken oerhört läckert framdukade bufféer, som var och en räcker för 10-15 personer. Rätterna går dock också bra att räkna om så att de passar en vanlig middag. Jag, som verkligen gillar medelhavsmat och fint framlagda bufféer, har här hittat en favorit i kokbokshyllan. Ta bara en titt på bilden högst upp, mera inspiration för hur man dukar upp en maffig buffé kan man knappt få. Frankrike, Italien, Spanien, Grekland, Marocko, Turkiet och Libanon står för matinspirationen, och kokboksförfattaren hälsar att det går bra att blanda ihop rätter från olika länder.