Delikatessernas Finland

Publicerad: 25/08 09:47

Delikatessernas Finland - Helsingfors 26.-27.8.2011

I egenskap av Marthaförbundets informatör kommer jag att befinna mig på evenemanget Delikatessernas Finland på Järnvägstorget i Helsingfors i morgon och på lördagen. Men där skulle jag nog också befinna mig även om det inte vore i jobbsyfte. Utbudet är nämligen ytterst frestande, med smakupplevelser från hela Finland och delikatesser som kan ätas på plats eller köpas hem. Dessutom är inträdet gratis. Läste bland annat att Herrgårdsglass som jag tidigare tipsade om är på väg.

Och så skall ni matintresserade förstås komma och hälsa på Marthaförbundet och plocka upp våra gratis och oerhört fina broschyrer om bland annat svamp och vilda grönsaker.

I samband med Delikatessernas Finland pågår också Syystober, som samlar 40 ölsorter från mindre ölbryggerier vid samma bardisk. Om ni har tur kan ni säkerligen skymta denna bloggs receptmakare (Magnus) vid den bardisken.

Snabb kantarellgryta

Publicerad: 23/08 21:16

För 4

3/4 l kantareller
2 skivor kassler
1 stor morot
3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
Smör
1 msk mjöl
2 dl grädde
1/2 kruka basilika

1. Stek kantarellerna i smör tills vätskan har försvunnit. Ställ åt sidan.

2. Tärna kasslern i små bitar, finhacka vitlöken och skiva schalottenlökarna och morot.

3. Hetta upp en gryta och bryn kasslern tillsammans med vitlöken i lite smör. Tillsätt mjölet och blanda om.

4. Häll i grädden, skölj gräddburken med ca 1/2 dl vatten och häll också det i grytan. Tillsätt löken och moroten, låt småputtra i 10 minuter.

5. Vänd i kantarellerna och basilikan, smaka av med salt och nymald peppar. Servera med exempelvis potatis och körsbärssylt.

Herrgårdsglass

Publicerad: 23/08 09:04

_IMG_5874

_IMG_5898

Här om sistens fick jag den mycket angenäma uppgiften att ”styla” glassportioner. Skopa upp dem, piffa till dem och duka fram dem.

Nedan några bilder på slutresultatet, fotograferat av Christoffer Relander. Flera bilder finns på Herrgårdsglass facebooksida. Herrgårdsglass tillverkar glass av egen mjölk och utan tillsatsämnen. Läser också där att de skall vara på plats på Delikatessernas Finland på järnvägstorget i Helsingfors nu på veckoslutet – missa inte det.

286004_216791528370840_187490641300929_541379_1180170_o

289171_216790688370924_187490641300929_541372_8330216_o

289854_216790951704231_187490641300929_541374_1430587_o

Pizza helt enkelt

Publicerad: 17/08 15:28
photo

Pizza är en bra rätt att ta till då man vill bli av med rester i kylskåpet. Det mesta funkar på en pizza, men en grundregel är att keep it simple.

6 pizzor

Deg:
400 g mjöl
400 g fullkornsmjöl
1 msk flingsalt
5 dl ljummet vatten
1 påse torrjäst (11 g)
3 msk extra virgin olivolja
2 tsk socker

Tomatsås för 6 pizzor:
2 burkar tomatkross (av god kvalitet)
1 burk passerade tomater
1 kvist basilika
2 vitlöksklyftor
Salt, peppar

Innehåll för 3 pizzor:
1 pkt bacon
3 ägg
1 lök
1 avokado
1 dl riven ost
1 mozzarella
2 msk kapris
1 kvist basilika

1. Blanda samman mjöl, fullkornsmjöl och salt i en rejäl bunke. Blanda ihop vatten, jäst, olivolja och socker i en annan bunke.

2. Gör en grop i mitten av mjölet och häll i vätskan. Gaffla ner mjöl lite i taget tills vätskan är helt täckt. Knåda till en slät deg och lägg en fuktig handduk över bunken, låt jäsa till dubbel storlek i ca 1 timme.

3. Gör såsen under tiden degen jäser. Skiva vitlöken fint och klipp basilikan. Stek vitlöken i olivolja i en panna på medelvärme tills den fått färg. Tillsätt tomatkross, passerade tomater och basilika. Låt småputtra i 10 minuter så att såsen tjocknar något. Smaka av med salt och peppar.

4. Sätt ugnen på 225 grader, hacka och skiva upp ingredienserna till pizzorna.

6. Lägg upp degen på ett mjölat bord och knåda ur luften. Dela degen i sex bitar och kavla ut bitarna till 1/2 cm tunna skivor.

7. Fördela tomatsåsen på alla pizzabotten med hjälp av en slev.

8. Lägg på den rivna osten och placera ut resten av ingredienserna förutom basilikan. Avsluta med att kläcka ut ägget i mitten av pizzan. Baka pizzan i övre delen av ugnen i ca 15 minuter eller tills ägget har stagnerat, mozzarellan och baconet skall ha en brun och knaprig yta.

9. Grovklipp basilikan och strö den över pizzan.

Stinas vitlöksströmming

Publicerad: 15/08 14:25

En gång om året ordnar faster Stina strömmingsmiddag. Vi brukar specifikt frossa i vitlöksströmmingen – här kommer receptet.

600 g strömmingsfiléer

Lag
5 dl vatten
1 dl ättika
1 msk salt

Gräddfilssås
2 dl gräddfil
1/2 dl majonnäs
1/2 dl finhackad gräslök
1/2 dl finhackad persilja
1/2 dl finhackad dill
1-2 krossade vitlöksklyftor
1 tsk salt
5-7 krossade svartpepparkorn

1. Dra skinnet av strömmingsfiléerna
2. Rör ihop lagen och lägg filéerna i den. Låt dem grava i ca 12 timmar. Ta upp och låt dem rinna av.
3. Blanda gräddfil och majonnäs och finhacka gräslök, persilja och dill – blanda i. Krossa vitlök, rör i och salta och peppra.
4. Lägg strömmingen i gräddfilssåsen och låt stå kallt i några timmar innan servering.

Tiramisu med choklad & passionsfrukt

Publicerad: 11/08 08:26

För 10 pers

200 g savoiardikex
200 g mörk choklad av bra kvalitet
100g vitchoklad
50 g smör
1 dl espresso eller starkt kaffe
1/2 dl amaretto
500 g mascarpone
3 ägg
1 dl socker
1 apelsin
3 passionsfrukter
1 dl mynta

1. Grovhacka 2/3 av chokladen och placera i en skål i vattenbad. Tärna smöret och lägg det i skålen med chokladen, släng i en nypa salt och låt allt smälta ihop.

2. Koka espresso. Placera kexen på bottnen av en form (jag använde en ganska lång form, 40×30 cm) ringla över varm espresso och amaretto. Häll sedan över chokladen och jämna ut den med hjälp av en slev. Ställ åt sidan och låt svalna.

3. Dela upp äggulan och vitan i två olika skålar. Vispa äggulan och sockret med elvisp i ca 5 minuter tills den blivit vit och porös. Riv skalet av apelsinen och vänd ner hälften i äggulan, blanda i mascarpone.

4. Tvätta elvispen och vispa äggvitan med en nypa salt till hårt skum.

5. Blanda försiktigt ned en större sked av äggvitan i röran med äggulan. Placera blandningen på ovanpå tiramisun med hjälp av en sked.

6. Riv mörk och vitchoklad, klipp upp mynta och dela passionsfrukterna på mitten och ta ur innehållet med en sked.

7. Dekorera med chokladen, apelsinskalet, myntan och passionsfrukten.

8. Låt stå i kylen i minst 2 timmar innan servering.

Kallrökt lax med pepparrotspuré

Publicerad: 05/08 08:15

3 lätta luncher eller 4 förrätter

1 pkt kallrökt lax
1 lime
12 körsbärstomater
1 dl kallpressad olivolja
1 dl kapris
1 granatäppel
1 liten rödlök
1 stjälke dill
Salt & vitpeppar
1 tumme pepparrot
1/2 dl smetana

1. Riv pepparroten och blanda den med smetanan.

2. Placera ut laxen på 3 eller fyra tallrikar, pressa över limesaft.

3. Skiva löken och halvera tomaterna. Dela granatäpplet och slå ut kärnorna i en skål med hjälp av en träslev på äpplets skal.

4. Placera ut alla ingredienser på laxen och avsluta med olivoljan.