Lördagens festbuffé
Publicerad: 06/09 22:33I lördags var det dags att tillreda en festbuffé.
Vi köpte ekologiskt odlade grönsaker av Matsen.
Pumpa, gurka, zucchini, rödbetor, persilja och bönor från Tenala.
Astrid och Magnus skötte matfixandet.
Gertruds bröllopslimpa fanns på buffébordet – en oerhört god limpa min farmor brukar baka.
På buffébordet dukade vi upp med en massa höstiga godsaker, bland annat en bönsallad.
Och ungsrostade rotsaker.
Extra goda var de marinerade zucchini- och auberginestrimlorna. Recept på kommande.
Min uppgift var att hålla det rent i köket och duka fint.
Vi var också bjudna på festen, så klädde upp oss fint och gjorde några sista finjusteringar på buffébordet.
Magnus plockade fram det sista och efteråt var alla väldigt nöjda med middagen.
Medan vi sedermera festade till det lite slavade Astrid i köket – en bra arbetsfördelning!
Bästa kökskonsten
Publicerad: 05/09 21:17Kommer från finska Polkka Jam. Man vill helst ha alla affischer och vykort. För att inte tala om kökshanddukarna.
Minst lika begärliga är affischerna med bland annat skandinaviskt porslin hos etsy-försäljaren handz.
Bönsallad med ungstomater
Publicerad: 05/09 19:53För 4
1 l bönor
1 fänkål (såklart)
10 rädisor
1 rödlök
Dressing:
2 äggulor
1 dl olivolja
2 msk vinäger
1 msk hackad timjan
1 msk dijonsenap
Ugnstomater:
6 mogna tomater
Olivolja
Några kvistar timjan
Salt och peppar
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skiva fänkålen i tunna skivor och placera dem i iskallt vatten.
3. Dela tomaterna i fyra delar och placera i ett ungsäkert fat. Placera timjan över tomaterna och häll över en rejäl skvätt olivolja, salta och peppra. Placera i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
4. Rensa bönorna och koka dem i cirka 3 minuter i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och placera bönorna tillsammans med fänkålen i det kalla vattnet. Låt rinna av i ett durkslag.
5. Skiva rädisorna och rödlöken tunt och blanda med bönorna i en skål.
6. Häll över äggulorna i en skål.
7. Vispa i olivoljan, höll först i oljan droppvis och efter en stund i en tunn stråle. Tillsätt vinäger, timjan och dijonsenap och vispa ihop.
8. Blanda dressingen med bönorna och rör om. Placera på ett serveringsfat och servera med tomaterna.
Kokböcker att sukta efter
Publicerad: 01/09 17:02Höstens skörd av kokböcker är precis som de senaste åren stor. Den nya trenden är helt tydligt kokböcker med recept anpassade för diverse dieter. Just dessa är vi inte så intresserade av, men det finns en hel drös med andra läckra kokböcker att sukta efter.
Supertanten (Bonnier Fakta)
Vilken läcker pärm – den boken vill man givetvis ha. Och dessutom är det helt rätt att lyfta fram ”tantkunskaper” – det handlar trots allt om tips och knep för en mer hållbar livsstil.
Systrarna Eisenmans mingelmat (Bonnier Fakta)
Systrarna Eisenmans kokböcker är alltid välgjorda och späckade med recept. Fotografierna är alltid av hög klass och matstylingen likaså. Med andra ord finns det ett gäng orsaker att bläddra i den här kokboken alltså.
Min nordiska mat är skapad av ett gäng från trakterna här i kring och Åland. Har ännu inte stött på den och bläddrat – skall bli spännande. Nordisk mat är ju dessutom på tapeten.
Pluras spanska kokbok (Norstedts)
Vi gillar Pluras matprogram och Pluras tidigare kokbok – så det bådar gott även för denna kokbok med spansk mat.
Leila Lindholms kokböcker är de mest välgjorda kokböcker vi har i hyllan. Rätterna och bakverken blir alltid otroligt goda då man följer hennes recept och böckerna är en upplevelse i sig. Det är bara att ta en titt i dem om man behöver lite inspiration för en middag, och genast har man en hel drös med idéer.
Macarons, cupcakes, cakepops (Natur & Kultur)
Mia Öhrn står bakom ett gäng väldigt bra bakböcker – bland annat Sockerkakor står i vår bokhylla och plockas fram när det är dags att snabbt veva i hop något gott. Dessutom har hon en läcker blogg (bilden är lånad därifrån).
Alla bilder från förlagens webbsidor.
Crepes med Räkor
Publicerad: 30/08 20:49För 4
3 ägg
5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 dl persilja
1 nypa salt
Smör
1 påse räkor
3 msk creme fraiche
1 lök
1 vitlök
1 chili
1/2 zucchini
2 tsk korianderfrön
1 morot
1 bit pepparrot
100 g ost (stark)
Olivolja
1. Blanda mjöl och salt i en skål. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en slät smet, häll i resten av mjölken. Vispa slutligen i äggen och klippt persilja.
2. Stek tunna plättar i en panna med smör. Ställ åt sidan.
3. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Hacka upp lök och zucchini, finhacka vitlök och chili. Mortla korianderfröna och stek dem tillsammans med de hackade grönsakerna i lite olivolja i ca 3 minuter. Tillsätt creme fraiche och räkorna, låt koka upp och ställ åt sidan.
5. Fördela räkröran på plättarna och rulla ihop dem. Placera crepsen med fliken neråt på en plåt med smörpapper.
6. Riv morot, pepparrot, ost och blanda ihop. placera blandningen på crepsen och ringla över lite olivolja salt och peppar. Placera i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Höstens första matmarknad
Publicerad: 30/08 20:29Veckoslutet spenderades på Järnvägstorget och Delikatessernas Finland. Mestadels handlade det om jobb, men en hel del provsmakning avklarades också. Nästa matmarknad vi väntar på är slow food-marknaden i Fiskars.
Rödbetscarpaccio med kapris & getost
Publicerad: 25/08 10:23Förrätt för fyra
5 rödbetor
1 msk socker
2 msk kapris
100 g getost
En kruka rucola
En skvätt olivolja
Flingsalt, peppar
1. Tvätta rödbetorna, skiva dem tunt, exempelvis med en osthyvel. Lägg dem i en kastrull och häll i vatten så det täcker rödbetorna, tillsätt socker och lite salt och låt koka i ungefär 10 minuter.
2. Placera ut de tunna skivorna på ett större serveringsfat eller skilda tallrikar. Ringla över lite olivolja, placera rucola ovanpå och smula över getosten. Avsluta med att smula över flingsalt, peppra och hälla över kapris.