Endast lättsamma sysslor
Publicerad: 07/07 15:57Det är ingen hejd på vårt feriefirande här i vårt kollektiv i Ekenäs.
Det blir trevliga middagar på terrassen mest varje dag.
Och utflykter till diverse simstränder och badklippor är en given syssla på dagen.
Ibland blir vi bjudna på lunch ute i det fria.
Men allt som oftast ställer vi igång med lite grillande på vår egen terrass.
Ibland blir det helt enkelt korv.
Men Magnus är glad för det.
Bröllop har vi hunnit med också, tårtan bestod av rosa puffig smörja med kanderade rosenblad.
Ännu mera bilder hittar du på min mer personliga blogg Karkki.
Kokbokstips: Made in Sweden
Publicerad: 07/07 11:38Made in Sweden av Jens Linder, foto Stefan Wettainen / Bonnier Fakta
Made in Sweden slår ett slag för det ekologiska och närodlade, och lyfter fram svenska kulinariska rariteter. Kokboksförfattaren, kocken och journalisten Jens Linder har rest runt i Sverige och träffat tillverkare, uppfödare och leverantörer av ekologisk närmat. Han bjuder på en personlig och faktaspäckad matresa genom Sverige där bland annat åkerbär, renkött, ostron, getost, fläder, hare, strömming och potatis är väl representerade. Recepten är inte alltid för nybörjaren (njure i hjortronsky med getostgrädde verkar avancerat), men här finns massor av mer eller mindre traditionella rätter med ingredienser som även återfinns lokalt producerade och i naturen i Finland. För övrigt, den finaste kokbokspärmen jag sett på länge, fint framdukade råvaror vinner alltid över leende kockar.
Riktigt lättlagad lunch
Publicerad: 05/07 11:37Lättlagad efterrätt med bär
Publicerad: 04/07 23:49För 10 personer
2 dl vispgrädde
2 dl kvarg
100 g vitchoklad
1 tsk vaniljsocker
En hög med valfria bär, vi valde en ask hallon, en ask blåbär och en ask björnbär. Men detta är mins lika gott med jordgubbar.
Smält vitchokladen i vattenbad och vispa grädden, rör ihop och blanda i kvargen och vaniljsockret. Om du önskar ytterligare sötma, rör i lite florsocker.
Potatissallad med zucchini, fänkål & äpple
Publicerad: 01/07 10:46Potatissallad för 12 personer
1 1/2 kg kalla kokta nypotäter
1 stor zucchini
1 stor fänkål
3 gröna äpplen
2 dl majonnäs
2 burkar gräddfil
1/2 knippe dill
Tärna potatis, zucchini, äpple och fänkål, lägg allt i en bunke. Ös i majonnäsen och gräddfilen, rör om. Klipp i dillen och krydda med salt och peppar.
Ät potatissallad med rökt fisk, en utsökt kombination!
Torpliv
Publicerad: 01/07 09:48Ibland när vi får behov av att dra in lantluft (ofta dagen efter festligheter) kör vi ut till mammas torp för lite rekreation.
Rekreationen består oftast i att frossa i mat, leka med hunden, sola, bada bastu och möjligtvis hoppa i den gyttjiga sjön.
Här bekantar jag mig med en vattenpump, synnerligen koncentrerat som synes.
Inuti torpet är det mycket fint inrett, men det sparar jag till en annan gång.
Präktig blomsterbukett.
De första späda rädisorna ur landet.
Basilikaplanta.
Och jordgubbstårta skall det givetvis vara till efterrätt.
Grillmiddag på terrassen
Publicerad: 30/06 10:34Vi har en terrass med kvällssol utanför vårt butikskollektiv i Ekenäs.
Om kvällarna ordnar vi små grillmiddagar där för syskonen och diverse andra spontana gäster (sådant finns här i Ekenäs, gäster som tittar in helt spontant).
Vi dricker goda drinkar.
Och frossar mat.
Och ibland förstör Magnus den behagliga sommarstämningen med att vara så besatt av fotboll att han drar ut datorn för att kunna sitta utomhus och betrakta en match.