Julnedräkning: Granna klappar
Publicerad: 10/12 21:45Julnedräkning: En lite juligare frukost
Publicerad: 09/12 21:27Vem vill äta limpa med prickig korv när man istället kan inmundiga julstämning redan från arla morgonstund.
Skär ett äpple eller flera i skivor, lägga skivorna i en ugnssäker form och krydda med kanel, ingefära och lite socker. Låt sedan mjukna i ugnen på 175 grader i 15–30 minuter. Servera med turkisk yoghurt och honung.
Julnedräkning: Varm choklad med kanelsmak
Publicerad: 08/12 18:11Idag plockade jag fram hederlig hushållschoklad, kanelstänger och en iskubsform. Det var dags för lite julpyssel. Väldigt snabbt avklarat sådant.
Jag lät chokladen smälta i vattenbad direkt i iskubsformen. Sedan tryckte jag ner kanelstänger i chokladen och så fick det hela stå och stelna i någon timme. Det finns även former som är avsedda för praliner, men det gick lika bra med denna form.
Så här ser chokladpinnarna ut när de är färdiga. Nu är det bara att koka upp mjölk och röra ner en av dessa så känns morgonmörkret lite lättare att hantera.
Tipset hittade jag i julkokboken jag ständigt återkommer till: Monikas jul.
Julnedräkning: Vintrig dukning
Publicerad: 07/12 15:37Julnedräkning: Söt klapp
Publicerad: 06/12 20:30En utsökt och estetiskt tilltalande present är karameller i en glasburk. Väldigt lätt, väldigt uppskattat. Gå till ett loppis och bunkra upp med olika glasburkar. Handla löskarameller i fina färger i affären, eller baka egna kex eller chokladbollar. Tvätta burkarna noggrant och fyll dem med godsaker du vet att mottagaren gillar. Knyt en rosett runt så blir det extra fint.
Champinjonsoppa
Publicerad: 06/12 10:31En smaklig champinjonsoppa som räcker till sex förrättsportioner eller fyra middagsportioner.
800 g champinjoner
2 schalottenlökar
1 fänkål
0,5 liter buljong
2 dl crème fraîche
1 tsk fänkålsfrön
Citronsaft
Vitpeppar
Cayennepeppar
Persilja för garnering
Grovhacka allt. Stek löken och champinjonerna i smör i en kastrull, spara några svampar till garnering. Tillsätt fänkål och frön, låt fräsa ytterligare några minuter. Häll i buljong. Låt koka tills allt är mjukt. Mixa. Häll i crème fraîche och citronsaft, låt koka upp, smaka av med vitpeppar. Stek champinjoner med balsamvinäger och sojasås och pynta soppan med dem och klippt persilja.