Sjömansbiff med tunt skivad potatis & mycket vitlök
Publicerad: 14/10 07:00För fyra personer
400 g nötkött
1 kg potatis
2 vitlöksklyftor
1 lök
1/2 kruka salvia
2 dl porter öl
1/2 citron
1 dl grädde
1 msk smör
Olivolja
1. Ställ ugnen på 180 grader. Pensla köttbiten med olivolja och placera i ugnen i ca 15 minuter, Köttet skall vara rosa i mitten.
2. Skiva upp köttet i ungefär en halv centimeter tjocka skivor. Placera dem på bottnen av en ungsäkert form.
3. Skiva vitlöken i så tunna skivor som möjligt och placera dem i formen tillsammans med köttet, salta och peppra lite.
4. Skiva löken och grovhacka salvian, placera dem i formen och häll över ölen och citronsaften.
5. Skiva potatisen i så tunna skivor som möjligt (jag använde osthyvel). Lägg ut ett lager av potatis i formen, varva med små smörklickar och grädde. Ringla över olivolja, peppra och smula över flingsalt.
6. Ställ i ugnen i 40 minuter. Och sedan har du en utsökt fredagsmiddag!
Eat & Joy
Publicerad: 13/10 21:18På fredag öppnar det totalt renoverade köpcentret Kluuvi. Jag var in en sväng idag och spanade in Eat & Joy´s saluhall i nedersta våningen. Rejäl köttdisk, fiskrökeri och ett stort utbud av ekologiska råvaror från mindre producenter runt om i Finland. Dessutom en caféavdelning. Helt klart värt ett besök så här inför veckoslutet. Fräschare ställe att inhandla sin mat på är svårt att hitta.
Kokbokstips: Min nordiska mat
Publicerad: 13/10 11:20Jag har läst och beundrat Michael Björklund och Kenneth Nars nya kokbok Min nordiska mat den senaste veckan. Sällan blir jag så sugen på precis alla rätter i hela boken som efter att ha begrundat recepten i Min nordiska mat.
Boken är uppdelad enligt sallader, soppor, grönsaksrätter, fisk, kött och vilt, bröd och inläggningar och efterrätter. Recepten känns alla på något vis bekanta, nära och inte allt för svåra att tillreda. Kanske för att man i den här boken tar till heders det nordiska, det säsongsbetonade och det inhemska. Sådant som borde vara självklarheter när man inhandlar och tillreder mat, men som många har glömt bort.
Förutom recept fylls boken av längre stycken med intervjuer och besök hos olika matproducenter i norden. Vi får träffa fiskarna på ön Flatön utanför Göteborg, den grönsaksodlande familjen på Södergårds utanför Mariehamn och Guy Söderlund som tar oss med ut på kräftfiske på Långsjön i Finströms kommun. Intervjuerna med de som värdesätter matens ursprung påminner om hur mycket godare maten blir då den har en historia och ett ursprung man känner till och inte bara är en anonym portion.
Även om jag kan sakna utsmyckning och dukningar som är mitt stora intresse, är fotografierna med fokus på maten vackra och väcker sannerligen suget. Den stilrena formgivningen i kombination med de färgstarka bilderna gör att boken är behaglig att bläddra i.
Fiskrecepten i boken är de som jag blir allra mest sugen på. Och eftersom jag är en stor vän av strömming följer här två strömmingsrecept ur boken. Det sannerligen vattnas i munnen.
Crème fraiche gravad strömming med sikrom, rödlök och dill
Jag är en stor vän av strömming. Den är en god och billig fisk som är perfekt som gravad eller marinerad med sin fina, mjuka konsistens. Det här strömmingsreceptet kan förberedas i god tid och sedan läggas upp på assiett precis före servering. Sikrommen förgyller rätten med sin fina smak och vackra guldgula färg.
Recept till 4 portioner
400 g strömmingsfilé
1/2 dl ättika
2,5 dl vatten
2 msk socker
½ msk salt
2 dl crème fraiche
½ dl majonnäs
50 gr sikrom
1 rödlök, finskuren
några kvistar dill
1. Blanda ättika, vatten, socker och salt. Dra skinnet av strömmingen så du får fina skinnfria filéer. Lägg strömmingen i ättikslagen och låt den ligga i cirka åtta timmar.
2. Häll av vätskan. Blanda crème fraiche och majonnäs, lägg i strömmingen. Rör försiktigt om och smaka av med salt och peppar. Ställ kallt till servering.
3. Vid servering: rulla ihop strömmingsfiléer och lägg upp dem på fat. Spritsa på sikrommen och garnera med finskuren rödlök, dill och svartpeppar från kvarn.
Stekt senapsmarinerad strömming
Knaprigt panerad färsk strömming med potatismos och inlagd gurka är husmanskost som bäst. I det här receptet blir strömmingen extra mjuk och saftig då den marinerats i en krämig senapskryddad blandning.
Recept till 4 portioner
16 strömmingsflundror
2 msk dijonsenap
2 msk skånsk senap
2 msk crème fraiche
1 msk majonnäs
1 ägg
ströbröd till panering
smör till stekning
salt
nymalen vitpeppar
1. Blanda senap, crème fraiche, majonnäs och ägg. Krydda blandningen med salt och peppar. Marinera strömmingsfiléerna i blandningen i minst sex timmar eller över natten.
2. Vänd strömmingsfiléerna i ströbröd och stek dem gyllenbruna i rikligt med smör i stekpanna.
3. Servera genast, gärna tillsammans med potatispuré och inlagd gurka.
Soppa på höstskörd: Rödbetor
Publicerad: 10/10 20:33Den sista soppan på höstskörd gjorde Magnus på fyra stycken rödbetor.
För fyra
4 rödbetor
1 morot
100 g selleri
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk korianderfrön
1 l buljong
1/2 kruka libbsticka
1 lime
1 dl smetana
1 tumme pepparrot
1. Skala rödbetorna, morötterna och sellerin och riv dem med det grövsta sidan av rivjärnet. Skiva löken och vitlöken fint.
2. Fräs grönsakerna i en stor kastrull med smör i ca 3 minuter. Häll i buljong, korianderfrön och grovklippt libbsticka (spara några blad till dekor), låt koka i ca 5 minuter.
3. Pressa i limen och smaka av med salt och peppar.
4 Riv pepparroten med det finaste sidan av rivjärnet och blanda med smetanan.
5. Servera soppan med en klick av smetanaröran och dekorera med libbsticka.
Soppa på höstskörd: Trattkantareller
Publicerad: 06/10 19:29För 4
1/2 l trattkantareller
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 burk kronärtskockor
1 cm pepparrot
1 palsternacka (medelstor)
1/2 l buljong
2 enbär
1 /2 kruka libbsticka
2 dl vispgrädde
1 msk soja
1/2 citron
1. Hacka upp lök, vitlök, pepparrot och palsternacka. Stek allt i en stor kastrull med en klick smör i ca 3 minuter.
2. Stek svamparna i en stekpanna med en klick smör tills vätskan har försvunnit. Placera åt sidan.
3. Krossa enbären och klipp libbstickan grovt. Sätt enbären, libbstickan (spara lite till dekor) och kronärtskockorna i kastrullen tillsammans med buljongen. Låt koka i ca 5 minuter.
4. Ta kastrullen från värmen och tillsätt svamparna, spara några till dekor. Mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer.
5. Placera åter kastrullen på plattan och tillsätt grädde, soja och citronsaft. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
Ett retrokök
Publicerad: 04/10 20:09Sitter här och ägnar mig åt lite kvällssurfing och kommer av någon anledning in på en sida för kök. Där (svenska Kvänum) noterar jag att det finns retromodeller i nyproduktion, och det gör mig glad. Har aldrig varit en vän av stilrent vitt med rött som accentfärg.
Soppa på höstskörd: zucchini
Publicerad: 04/10 19:45Den här veckan är det djurens vecka, och för att uppmärksamma veckan har Animalia öppnat webbsidan Vapauta valinnoilla, där det bland annat finns en hel del vegetariska recept och andra tips och råd för de som gärna äter mer vegetariskt. Samtidigt utmanar Animalia matbloggare att uppmärksamma veckan med vegetariska alternativ. Magnus har gjort tre soppor på höstens skörd från mammas grönsaksland och svampplockningsfärder.
För fyra
2 zucchinin
2 potatisar
1 lök
1 vitlöksklyfta
0,75 l grönsaksbuljong
1 tsk örtsalt
1 tsk korianderfrön
1/2 knippe bladpersilja
1 lime
75 g parmesan
1. Hacka upp zucchini, potatis, lök och vitlök. Fräs med smör i en stor kastrull en kort stund.
2. Tillsätt grönsaksbuljong, kryddor och persiljan (spara några blad till dekoration). Låt koka tills potatisen är mjuk i ca 10 minuter.
3. Ta kastrullen från plattan och mixa soppan till en puré med hjälp av en stavmixer.
4. Placera återigen kastrullen på plattan och tillsätt riven parmesan och saften från en lime, koka upp. Smaka av med salt och peppar.