Krämig kycklingwok

Publicerad: 02/04 13:56

[wok.jpg]

För fyra

Nudlar för fyra
300 g kyckling
1/2 huvud rödkål
1 liten purjolök
1 morot
1 paprika
2 vitlöksklyftor
1 chili
1 stor bit ingefära
1/2 buljongtärning
1 dl vispgrädde
2 tsk tahini
sojasås & peppar
1 lime
1 dl koriander

Strimla grönsaker, finhacka vitlök och chili, riv ingefära. Woka vitlök, chili och ingefära i 2 minuter, tillsätt kycklingen och woka tills kycklingen fått färg. Släng i resten av grönsakerna och låt woka i ytterligare 10 minuter. Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen. Rör ihop grädde, tahini och smula i buljongen, häll vätskan i woken och rör om. Låt värmas upp och tillsätt nudlarna, rör om och smaka av med sojasås och peppar. Servera med klippt koriander och en klyfta lime.

Önskemål?

Publicerad: 02/04 13:37

Ni som vill veta mera om vem vi egentligen är och vad vi kommer att erbjuda på matbloggen Spontana Smaker, klicka in på Info & Kontakt. Önskemål tas gärna emot, har du en romantisk brunch, stor inflyttningsbaluns eller temafest på kommande, be oss om tips.

Magnus frossar i pasta ganska så ofta.

För fyra

3 paprikor
1 lök
2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja
1 dl vispgrädde

1/2 citron
1/2 kruka rucola
1 konservburk musslor
1 påse räkor
1/2 kruka gräslök

Gurkmeja

Grovhacka paprika och lök, krossa vitlöken. Stek allt i olivolja i en tjockbottnad kastrull på medelvärme i ca 10 minuter, eller tills paprikan är mjuk. Ta bort kastrullen från plattan och mixa grönsakerna till en slät röra med en stavmixer. Tillsätt grädde och citronsaft, koka upp.  Koka pasta för fyra al dente. Vänd ihop pastan med paprikaröran och tillsätt rucola, smaka av med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna och lägg i olivolja, räkor och musslor, krydda med  gurkmeja och låt steka i 5 min. Dekorera med finhackad gräslök.

Tid för tedrickande

Publicerad: 01/04 22:28

[ledig1.jpg]

En testund blir inte komplett utan en utsökt liten kanna, förslagsvis föreställande ett hallon (eller är detta en jordgubb?).

http://karin.ratata.fi/data/karin/images/xl/xl_teservis.jpg

Späda och gärna sköra små koppar, helst prickiga.

http://karin.ratata.fi/data/karin/images/xl/xl_tepausen.jpg

Och förslagsvis även ett riktigt rejält bakverk.

http://karin.ratata.fi/data/karin/images/xl/xl_inspirationsrik.jpg

[onn2.jpg]

Dagens frukost

Publicerad: 01/04 10:29

Intogs sedvanligt stillsamt och lugnt vid arbetsbordet framför datorn.

http://spontanasmaker.ratata.fi/data/spontanasmaker/images/xl/xl_finbricka.jpg

Fin bricka som jag hittade på en trottoar en sen kväll någonstans i Tölö.

http://www.spontanasmaker.ratata.fi/data/spontanasmaker/images/xl/xl_bruchetta.jpg

Eftersom jag är frilansare blir det många luncher hemma, och eftersom Magnus inte är hemma och tillreder födan, är jag utelämnad åt mig själv och mitt urusla tålamod i köket. Just nu gör jag allt som oftast bruchetta med tomat och avokado.

För två
1 avocado
3 tomater
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
Olivolja, salt, peppar
Vitt bröd
Skär brödet i tunna skivor, ringla olja över, salta och peppra och rosta i ugnen. Kärna ur tomaterna, låt rinna av och hacka upp. Hacka upp avocado, lök och vitlök. Rör ihop med olivolja salt och peppar. Lägg röran på bröden och avnjut med fördel tillsammans med en iskall cola.

Förra påsken

Publicerad: 01/04 10:07

Förra påsken var vi alldeles sedvanligt hemma i Karis och Ekenäs.

http://www.karin.papper.fi/data/karin/images/xl/xl_paskeri14.jpg

Åt laxsoppa hos farmor och farfar.

Och hederlig pannkaka till efterrätt.

http://www.karin.papper.fi/data/karin/images/xl/xl_smargastarta.jpg

Vi var mitt uppe i tillverkningen av vår kokbok Det stora suget, och Magnus gjorde en mastig smörgåstårta med en blixt på.

http://www.karin.papper.fi/data/karin/images/xl/xl_paskeri15.jpg

Själv var jag tydligen iklädd sandaler.