plura4

Pluras spanska kokbok av Plura Jonsson, foto av Pepe Nilsson / Norstedts

Vi gillade väldigt mycket Pluras förra kokbok som utkom för några år sedan. Den var just så som man vill att kokböcker skall vara. Inte allt för perfekt, utan snarare med en känsla av spontanitet, personlig men inte för mycket och såklart matfotografier så läckra att det vattnas i munnen när man läser. Kokböcker skall ge möjlighet att lite för stunden inte bara få matinspiration, utan också förflytta sig till något av en drömverklighet där grillfester och bruncher avlöser varandra. Det är lite av ett drömscenario och också orsaken till att jag gärna läser kokböcker. Det är så mycket mer än recepten man vill åt.

plura2

Och just sådana är Pluras kokböcker. Det är inte bara recept, utan också nya kulturer och lite av en upptäcktsfärd. Plura själv har fattat tyckte för Spanien, kulturen och speciellt matkulturen, och bjuder på favoritrecept och stämningar.

plura5

Personliga historier om de första upplevelserna av Barcelona blandas med matminnen och klara och tydliga recept och uppstyrda men ändå på något vis naturliga och spontana matfotografier.

Mitt matintresse vid denna tidpunkt var förvisso stort men hade ännu inte antagit den närmast maniska form som det senare skulle utvecklas till. Andra saker styrde våra steg och förehavanden genom Barcelonas dagar och nätter på den tiden. Skumma barer med transvestiter, narkomaner, homosexuella, vackra, trasiga och groteska.

plura3

Recepten är mångsidiga, från sallader och lunchmackor till mer tidskrävande rätter som helstekt spädgris och kaningryta.

plura1

Helt klart ett bra kokboksalternativ för den som tycker om att lägga ner lite extra tid och kärlek i matlagningen. För det är just sådana recept som den här boken är fylld av.