Lättlagad mingelmat till nyårsafton
Publicerad: 28/12 22:37Här kommer några recept på riktigt lättlagad mingelmat till nyårsfesten. Scrolla neråt så hittar du ännu fler goda snittar.
Marinerad aubergine & zucchini
För 10
1 aubergine
1 zucchini
1 chili
2 vitlöksklyftor
2 msk kapris
1/2 citron
1/3 kruka timjan
2 dl olivolja
- Strimla auberginen och zucchinin i ca 1/2 cm tunna skivor och lägg dem i en långplåt.
- Sätt ugnen på 175 grader. Salta grönsakerna och låt dem stå i 10 minuter. Placera grönsakerna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de blivit mjuka.
- Hacka upp chilin (behåll kärnorna om du gillar kraftigare smak). Skiva vitlöken i så fina skivor som du bara kan. Riv skalet av en halv citron och klipp timjan fint.
- När grönsakerna har svalnat placera dem i en skål, häll i resten av ingredienserna och vänd om. Låt dem stå svalt i ungefär ett dygn innan du serverar.
Ricottatoast med salladslök
Ciabatta eller annat gott bröd
Riccota
Salladslök
Pinjenötter
Olivolja
- Dela salladslökarna på längden och placera dem på ett folieark. Ringla över olivolja och strö över pinjenötter, salta och peppra.
- Lägg foliet med löken på grillen och grilla i ca 10 minuter eller tills löken fått en fin brun yta och är mjuk.
- Skiva brödet och ringla lite olivolja över, grilla brödskivorna på bägge sidor i ca 5 minuter eller tills de fått en brun grillyta.
- Bred riccotaost på brödskivorna, lägg på salladslök och strö över pinjenötter.
En skål marinerade oliver
150 gram oliver (eller en medelstor burk)
100 gram fetaost
1 vitlöksklyfta
Rosepeppar
Rosmarin
Kallpressad olivolja
Tärna fetaosten. Blanda ihop alla ingredienser och låt stå i kylen i minst 3 timmar.
Bröd med laxröra
20 bitar
300 g rökt lax
1 msk kapris
1 msk dill
1 tsk hel kummin
4 msk crème fraiche
En liten bit purjo
Rensa bort alla ben ur fisken och mosa den försiktigt med en gaffel i en skål. Hacka kapris och dill. Mortla lite kummin och rör ihop fisken med kaprisen, dillen och kummin. Skär upp en baguett i tunna skivor och ringla över olivolja och salta och peppra. Rosta i ugnen på 180 grader i ca 15 minuter. Placera en klick av röran på de rostade brödskivorna, och dekorera med tunt strimlad purjolök.
Minitoast
Lägg ugnen på 200 grader. Blanda 1 dl olivolja, två pressade vitlöksklyftor och peppar. Låt stå en stund. Skär upp toastbröd i små trianglar. Doppa ena sidan av brödet i oljan. Lägg på en plåt och salta. Lägg machesallad, tunt strimlad rödlök och riven parmesanost på hälften, och tomat, mozzarella och basilika på andra hälften. Låt stå i ugnen i cirka 15 minuter, ganska högt upp i ugnen.
Ugnsrostat bröd med ärtpuré
Valfritt bröd
1/2 påse frusna ärter (upptinade)
1/2 lök
1 dl kycklingbuljong
1 dl crème fraiche
Pumpakärnor eller andra frön eller nötter
Lägg ugnen på 200 g. Hacka upp och stek löken i lite smör tills den är mjuk. Tillsätt crème fraiche och buljongen, låt koka ihop i några minuter. Mixa med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Pensla brödskivor med olivolja, salta och peppra. Placera i övre delen av ugnen i ca 10 minuter. Servera brödet med ärtpurén, och strö över lite pumpakärnor, solrosfrön, nötter eller annat du hittar i skåpet.
Räktoast
1 franskbröd
2 vitlöksklyftor
Olivolja
Salt, peppar
Skär upp brödet i tunna skivor, dela skivorna på hälften. Fyll en bunke med 1 dl olivolja och pressa i vitlök, salta och peppra, rör om. Doppa brödskivorna på båda sidorna i oljan, placera dem på bakplåtspapper på en plåt. Rosta i ugnen på 180 grader tills de blir gyllenbruna.
Räkröra
1 kg räkor
3 dl crème fraîche
1 stor rödlök
3 msk kapris
1 dl hackad dill
1 burk kräftstjärtar
Peppar
Citron
Tina upp räkorna och finhacka rödlöken. Rör ihop räkorna och löken med crème fraîche, hackad dill och kapris. Rör i peppar. Lägg upp en brödskiva på en tallrik, ös på med räkröra, lägg en brödskiva ovanpå och dekorera med räkstjärtar, dill och en citronklyfta.
20 chokladbollar
100 g smör
3 dl havreflingor
1 dl socker
3 msk cacao
1 msk vaniljsocker
3 msk espresso (eller stark kaffe)
1 1/2 msk amaretto
Pärlsocker, kokosflingor eller strössel för dekoration.
Smält smöret. Rör ihop alla ingredienser i en bunke och låt stå kallt i 1 timme. Forma till bollar och rulla i strössel, pärlsocker eller kokosflarn.
Kladdkaksbitar
- Baka en kladdkaka
- Skär upp den i riktigt små fyrkanter
- Vispa grädde och vänd i lite kvarg
- Spritsa smeten på kladdkakan
- Dekorera med bär eller strössel