Kokbokstips: Hello Cupcake!

Publicerad: 27/10 11:44

Ni kanske trodde att vurmandet för cupcakes och andra pastelliga bakverk var över? Att vi redan gått in för mer hederliga rustika bakverk som bullar och sandkakor. Men icke. Snarare blir cupcaksen och de andra söta bakverken bara mer fantasifulla och pyntade. De är en sann fröjd för ögat, och i Leila Lindholms tappning vågar man också påstå att de helt säkert är goda.

Både Magnus och jag uppskattar verkligen hennes två senaste böcker A Piece of Cake och One More Slice. Sötsaker, bröd, kakor, kex och glass i mängder, allt sammanfört i verkligt utsökt formgivning och fotografering. Den nya boken Hello Cupcake! (Walter and Books) är ingen besvikelse, och är liksom de tidigare böckerna en sann fröjd för ögat. Så oerhört proffsig och inspirerande. Leila sköter stylingen, Wolfgang Kleinschmidt fotograferar och Mikael Engblom står för formgivningen.

I boken finns otaliga recept på cupcakes, testa på dumlecupcakes, after eight cupcakes eller coconut cream cupcakes. Även recept på whoopie pies är med, som tunna mjuka kakor med smet i mitten. Whoopies beskrivs som en kaka som uppstod på 1920-talet i The Amish country i USA. Barnen utbrast ”whoopie” när de hittade kakorna i sina lunchlådor, säger legenden. Först gjordes dessa endast marshmallowfluff emellan, men nu varieras de med olika fyllningar.

Emedan Magnus är den som testar recepten i våra kokböcker, viker hundöron och skriver inköpslistor, är jag den som plockar ut idéer för dukningar och servering. Leila Lindholms böcker är uppslagsverk när det gäller dylik inspiration, och inte heller i Hello Cupcake! blir man besviken. Här finns massor av idéer över hur man duker upp till kalas, after noon tea eller en helt vanlig men lite lyxigare kaffepaus.

Leilas.se