Vegetarisk svamplasagne med chevréost

Publicerad: 16/06 22:59

För 4-6 pers
Ca 10 st lasagneplattor
200 g shiitakesvamp
200 g chevréost
1/2 kruka basilika
1/2 mjölk
30 g smör
1/2 dl mjöl
1 krm muskot
500 g tomatkross
1 morot
1/2 fänkål
1 lök
2 vitlöksklyftor
100 g ost

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Koka upp mjölken i en kastrull. Smält smöret i en annan kastrull och vispa ner mjölet i smöret. Ta mjölken av plattan och häll ner lite i taget i smörkastrullen medan du vispar så att såsen blir slät. Låt sjuda i 10 minuter, krydda med muskot och smaka av med salt och peppar.
 3. Hacka upp lök, fänkål och morot, finhacka vitlöken. Fräs grönsakerna i olivolja i en stekpanna i ca 5 minuter. Tillsätt tomatkross och låt sjuda i ca 10 minuter tills tomatkrosset har tjocknat, smaka av med salt och peppar.
 4. Putsa och skiva svamparna, stek dem i smör i en stekpanna tills vätskan är borta. Lägg dem på ett ark hushållspapper för att få bort extra fett.
 5. Plocka basilikabladen och hacka dem grovt, skiva osten.
 6. Ta fram en ugnsfast form. Börja med att hälla lite vitsås i formen och varva sedan lasagneplattorna med tomatsåsen, basilika, osten och svampen i två lager. Toppa med lasagneplattor och lite vitsås. Riv osten och fördela den över ytan.
 7. Placera formen i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Låt lasagnen stå i ca 15 innan du serverar den.

2 Comments

 1. Kommentar #1 - Ekoda: 17/06 07:59

  Hejsan, det heter chèvreost på franska. Men det går alldeles utmärkt att använda det svenska ordet ”getost” eller kanske ”fransk getost”. Vilket typ av getost avser ni? Jag tänkte först på dom där små ”klabbarna”, men såg sedan att osten ska rivas, och det går ju inte med en kletig ”klabb”. Åtminstone här i mellaneuropa finns det väldigt många olika typer av getost.
  Mmm receptet verkar underbart i vilket fall som helst!


 2. Kommentar #2 - Magnus: 17/06 12:04

  Hello! I receptet ingår både getosten i ”klabbar” och sedan någon helt vanlig ”påläggsost” för att riva över det hela för att få en krispig yta. Mycket gott!


RSS feed for comments on this post.