Kokböcker och känslor de väcker

Publicerad: 23/03 20:30

Jag är smått besatt av kokböcker. Inget triggar min nostalgiska sida så mycket som kokböcker. Bilden ovan ur Lax från vardag till lyx får mig exempelvis omedelbart att tänka på förra sommaren och alla middagar på terrassen. Och oundvikligen fantiserar jag om kommande sommar, var vi skall ställa vårt turkosa trädgårdsbord och om de stora bruncher vi skall bjuda in till på söndagsmorgnarna.

Just nu läser jag också omtalade Om jag var din hemmafru av matbloggaren Lotta Lundgren. Det hemtrevliga estetiska idealet med slitna bordsytor, familjer runt matbord i lummiga trädgårdar och småblommigt porslin är som bortblåst. Här är det stilrent, grafiskt och sparsmakat. Inga spetsdukar eller rutiga kökshanddukar. Bara blanka knivar och rostfritt stål.

Skall återkomma med utförliga tankar om dessa kokböcker i ett senare skede. Och på tal om kokböcker, läste här om dagen på bloggen Lopptorget att bloggens innehavare Karin skall ge ut en bok till våren med betoning på söta recept. Tills den kommer ut i handeln kan ni ta del av alla både söta och salta recept som Karin delar med sig av på bloggen så gott som varje dag.