I höstas började vi aktivt undvika att nonchalant slänga bort mat som blivit gammal. Vi utvecklade ett system för detta som kallas ”att samla marthapoäng”, och i all enkelhet går ut på att man utnyttjar precis allt man har i skåpen. Om en apelsin hunnit börja mögla eller mjölken blivit gammal innan man använt den, får man minuspoäng. Varje dag måste man få åtminstone ett poäng (lunchlåda och middag av rester är sådant som ger poäng).  Sedan vi började med detta har besöken till mataffären och avfallet från köket avsevärt minskat, medan vi sparat pengar.

Eftersom det är Alla hjärtans dag imorgon funderade vi på om det finns tillräckligt med ingredienser i kylskåpet, frysen och skafferiet för att tillreda en romantisk trerätters middag. Det fanns det, nu utmanar vi dig att göra detsamma för din partner imorgon!

Detta är vad vi hittade: En påse djupfrysta ärter och frukostbröd fick bli toast med ärtpuré. En överbliven paprika från en tacosmiddag, en halv burk yoghurt och en halv gurka fick bli paprikasoppa med tzatsiki. Några riktigt gamla äpplen blev äppelkaka. Recepten nedan (för två).

Ugnsrostat bröd med ärtpuré

Valfritt bröd
1/2 påse frusna ärter (upptinade)
1/2 lök
1 dl kycklingbuljong
1 dl
crème fraiche
Pumpakärnor eller andra frön eller nötter

Lägg ugnen på 200 g. Hacka upp och stek löken i lite smör tills den är mjuk. Tillsätt crème fraiche och buljongen, låt koka ihop i några minuter. Mixa med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Pensla brödskivor med olivolja, salta och peppra. Placera i övre delen av ugnen i ca 10 minuter. Servera brödet med ärtpurén, och strö över lite pumpakärnor, solrosfrön, nötter eller annat du hittar i skåpet.

Paprikasoppa

En stor paprika
En vitlöksklyfta
En rödlök
En potatis
En bit palsternacka
En mjuk tomat
1 msk tomatpuré
1/2 l kycklingbuljong
1/2 lime
1 tsk kummin
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk cayennepeppar

Tzatzikin
1/2 gurka
En vitlöksklyfta
Turkisk yoghurt

Lägg ugnen på 200 g. Skiva paprikan och rosta den i övre delen av ugnen i ca 10 minuter. Hacka upp resten av grönsakerna till soppan och fräs dem i 2 minuter i en skvätt olivolja i en kastrull. Tillsätt paprikan och tomatpurén och stek i ytterligare 2 minuter. Häll över buljongen och låt allting koka tills grönsakerna är mjuka (ca 10 minuter). Dela gurkan till tzatzikin på hälften och gröp ur kärnorna. Grovhacka gurkan, lägg den och yoghurten i en bunke, pressa i vitlök. Rör ihop allt och peppra aningen. Ta soppan från plattan och mixa slät med en stavmixer. Rör i kryddorna och pressa i limesaften, smaka av med salt och peppar.

Äppelkaka med vaniljsås

Här halverade vi ett recept på äppelkaka från Rutiga kokboken, använde oss av fyra små formar istället för en stor, hällde i smeten, tryckte ner äppelklyftor och strödde lite ingefärapulver över.