Bagels

Publicerad: 24/11 09:01

Det kan verka aningen avancerat att göra sina egna bagels, men det är faktiskt lättare än vad det verkar. Receptet är ur vår kokbok Det stora suget.

Bagels
12 bagels

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2,5 tsk salt
2 msk flytande honung
13,5 dl vetemjöl
1 ägg
Valfria frön (till exempel vallmo- eller sesamfrön)

Smula jästen i en bunke och lös upp med ljummet vatten, salt och honung. Tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta degen i cirka 10 minuter. Låt den jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i cirka 60 minuter. Dela degen i 12 bitar. Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten. Snurra degbiten runt pekfingret så att en större ring bildas. Låt bagelsarna jäsa under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter. Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt ugnen på 175 grader. Koka degringarna, 2-3 i taget i cirka 2-3 minuter på varje sida. Låt dem torka av på en kökshandduk. Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö frön över. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Ät gärna med lax eller skagenröran här nedan.

Skagenröra med attityd

400 g hackade räkor
1 msk hackad dill
1dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 tsk pressad citron
2 msk finhackad rödlök
1 tsk cayennepeppar

Rör ihop ingredienserna. Smaka av med salt. Fyll bagels med röran, tomat och ärtskott.