Arkiv för april 28th, 2010

Krispig grönsallad med jätteräkor

Publicerad: 28/04 20:03

http://spontanasmaker.ratata.fi/data/spontanasmaker/images/xl/xl_sallad.jpg

För fyra
2 krukor romansallad
1 gurka
4 vårlökar
1 paket färska bönor
1/2 franskbröd
2 vitlöksklyftor
2 dl olivolja
2 äggulor
2 tsk crème fraîche
1/2 knippe dill
1 ask jätteräkor
3 tsk Worcestershiresås

Tärna franskbrödet, lägg i en bunke med 1 dl olivolja och två pressade vitlöksklyftor. Rör om, salta och peppra, låt stå en stund. Stek på medelvärme tills krutongerna är knapriga. Koka bönorna i lättsaltat vatten i cirka tre minuter. Skölja av i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag. Hacka upp gurka, sallad och vårlök.

Dressing
Lägg äggulorna i en bunke, häll försiktigt i 1 dl olivolja i en stråle under tiden du vispar. Tillsätt creme fraîche, Worcestershiresås och hackad dill, rör om.

Lägg upp salladen i en skål, ringla över dressingen och vänd om. Lägg krutonger och räkor ovanpå salladen. Peppra om det känns rätt.

Bufféer

Publicerad: 28/04 13:43

Buffé helt enkelt – 101 rätter för alla fester
/ Jon Hansson & Camilla Lindqvist, Semic

Få saker gör mig så glad som en mastigt uppdukad buffé, vare sig det är kryssningsfartygens stående bord, kallrökt lax och nypotatis på en studentfest eller småplock i mängder på mitt eget bröllop. Hansson, som är matskribent på Aftonbladet, ger förslag på en mängd rätter som platsar på buffébordet, och bidrar även med nyttiga tips om hur man förvandlar enkel mat till lyxig. Exempelvis kan man servera hämtpizzan på en silverbricka. För läsaren är det bara att välja ut favoriterna bland snittar, spett, sallader och röror, och duka upp till en egen buffé. Önskvärt skulle det dock har varit med flera riktigt inspirerande fotografier på dignande bord och matuppläggningar.