Matbröd från Neapel

Publicerad: 17/12 13:15

Förra veckan var det en stor framgång för fotbollslaget från Napoli så Magnus bestämde sig för att baka tortano för att fira.

15 g färsk jäst
3 dl vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk flingsalt
2 1/2 dl durumvetemjöl
4 dl vetemjöl special
200 g fetaost
50 g kapris
1 kruka basilika

1. Smula jästen i en bunke och lös upp med ljummet vatten. Tillsätt salt, olivolja och honung.

2. Blanda i durumvete och sedan det vanliga mjölet lite i taget tills degen gått ihop och är elastisk. Låt jäsa i ca 30 minuter under bakduk.

3. Placera degen på ett mjölat bord och tryck ut till en rektangel ca 1 cm tjock. Kavla inte, för då trycker du ut all luft.

4. Smula fetaosten, grovklipp basilikan och placera på degrektangeln tillsammans med kaprisen.

5. Pensla kanterna på degen med vatten, rulla ihop (som en rulltårta) och forma till en krans.

6. Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

7. Sätt ugnen på 225 grader.

8. Placera plåten i mitten av ugnen och grädda brödet i 20–25 minuter.

9. Låt svalna på ett brödgaller. Servera till exempelvis till pasta eller soppa eller som sådan.

Snittar med leverpastej

Leverpastej
Hackad kapris
Hackad lök
Cocktailgurkor
Granatäpple
Rödlök
Dill
Knäckebröd

1. Gaffla in finhackad rödlök, hackad kapris och klippt dill i leverpastejen.
2. Lägg upp klickar på mindre knäckebrödsbitar.
3. Skiva cocktailgurkorna och placera dem tillsammans med granatäpple på snittarna.
4. Servera gärna som välkomstbit på julfesten.

Laxtartar med mango, ungefär 20 snittar

300 g laxfilé
1 mango
1 lime (ekologisk)
Olivolja (av bra kvalitet)
1 schalottenlök
Kavring

1. Lägg fisken i frysen i ca 20 minuter så blir den lättare att skära upp. Skär upp fisken i så små kuber som möjligt.
2. Finhacka löken och tärna mangon i lika stora bitar som fisken.
3. Tvätta limen i hett vatten och riv skalet.
4. Blanda laxen, mangon och vänd i limeskalen. Pressa i saften av halva limen och häll i en skvätt olivolja. Krydda med havssalt och krossad peppar. Ställ i kylen.
5. Skiva kavringen i ungefär 1 cm tjocka skivor och tryck ut runda bitar med hjälp av ett glas.
6. Placera laxröran på brödskivorna och toppa med örter, exempelvis persilja.
7. Servera på glöggfesten eller till förfesten på nyårsafton.

Pepparkaksmuffins

75 g smör
3 ägg
2 dl socker
2 ½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
1 tsk nystött kardemumma
1 ½ dl mjölk eller gräddfil

Frosting:

200 g philadelphiaost
3 msk krossade lingon
500 g florsocker

1. Smält smöret och låt svalna.
2. Vispa ägg och socker i en bunke fluffigt med elvisp.
3. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i bunken tillsammans med mjölk/gräddfil och smör. Vispa försiktigt ihop till en jämn smet.
4. Fyll muffinsformar till 2/3 med smeten.
5. Grädda på 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter om du har miniformar, ungefär 30 min om du har vanliga formar.
6. Vispa ihop ingredienserna till frostingen och spritsa ut på muffinsarna när de har svalnat helt.

Cakepops med smak av pepparkaka

Mjuk pepparkaka (du kan använda samma recept som ovan)
100 g philadelphiaost
200 g vit choklad
Röd hushållsfärg
10 grillspett eller andra pinnar

1. Smula kakan i en bunke.
2. Blanda i osten och rör om ordentligt så att det blir en klibbig smet.
3. Rulla smeten till bollar och ställ dem svalt.
4. Smält några bitar av chokladen i vattenbad och stick ner pinnarna i chokladen och stick sedan in dem i bollarna så att de hålls fast ordentligt. Låt stelna i ungefär en halvtimme.
5. Smält resten av chokladen. Doppa bollarna i den smultna chokladen, pynta och låt dem stelna.

Recepten finns med i vår receptpacke om 20 juliga recept, kan inhandlas via karin.ratata.fi.

Tomtemössor

Publicerad: 08/12 20:33

En klassiker i detta hus så här i juletid är minimuffins med tomtemössor. Bara att röra ihop valfri muffinssmet eller varför inte kladdkakesmet, och sedan grädda i mindre muffinsformar eller karamellformar.

Droppa i rejält med röd hushållsfärg i en blandning av philadelphiaost och florsocker. Droppa också ner lite citronsaft och en nypa vaniljsocker. Här gäller det att prova sig fram för att få till rätt konsistens, men det brukar gå åt en hel del florsocker. Dekorera muffinsen med vitt strössel.

I köket just nu

Publicerad: 08/12 19:46

På krokar hänger juliga muggar och pepparkaksformar för att få in lite julestämning.

På hyllan med glas och porslin finns även en sugrörssamling. De mest värdefulla är givetvis dessa med pappersdekoration.

På kylskåpet förvaras några kokböcker och pastatallrikar.

I ett hörn finns lagerblad, nötter, kryddor och oljor i olika loppisfyndade burkar på små loppisfyndade brickor i teak.

På fönsterbrädet står för tillfället en samling prylar i blått och brunt.

Och på köksbänken finns Magnus stolthet som har lett till att vi numera har extra mycket hembakat bröd. En bra investering med andra ord.

Bloggtips!

Publicerad: 08/12 19:46

Bild lånad från Lopptorget.

I juletid finns det massor av inspirerande julkalendrar i bloggarna. Karin bakom bloggen Lopptorget har en sådan. Varje dag fram till jul bjuder hon på recept på julgodis så som knäckäpplena ovan. Bloggen finns på Lopptorget.ratata.fi.

Fikonmarmelad

Publicerad: 04/12 17:03

Här kommer ett recept på en supergod fikonmarmelad. Ät den med kex och ost, eller ge bort den i julklapp.

5 färska fikon
3 dl rörsocker
1 citron

1. Mixa fikonen med en stavmixer. Riv citronskal, pressa saften ur citronen.

2. Placera fruktmassan i en tjockbottnad kastrull tillsammans med sockret, citronsaften och 1 msk citronskal.

3. Låt sakta koka upp och småkoka i ca 10 minuter. Rör om hela tiden så att det inte bränner fast i bottnen.

4. Placera marmeladen i en rengjord glasburk och förslut.

5. Ät med goda kex och smakliga ostar, eller gör flera satser och ge bort i julklapp tillsammans med några andra delikatesser.

Lättlagad sallad med rökt lax

Publicerad: 03/12 18:13

Lördagens middag blev en superenkel sallad. Bulgur (kan också bytas ut mot korngryn), valfri sallad (rucola passar bra), tomater, avokado, buffalomozzarella, rödlök, rökt lax och fikon. Salta och peppra, och rör lite citron i turkisk yoghurt och ringla över.