Arkiv för november, 2011

Julrecept i vykortsform

Publicerad: 17/11 23:25
photo

Den senaste månaden har Magnus tillrett en hel del julmat och jag har plockat fram julpyntet och juldukat. Resultatet är 20 julkort med juliga recept på bland annat sillinläggningar, senap, jullimpa, fikonmarmelad, varm cholad med kardemumma och kanel och andra julläckerheter. Se mer bilder och beställ korten här.

Räksoppa med chili

Publicerad: 17/11 23:21

Stark, god och i allra högsta grad lättlagad soppa som lämpar sig bra en fredagskväll när det inte finns ork för något mer avancerat i matväg.

För fyra

1 chili
2 vitlöksklyftor
Ingefärabit stor som en tumme
2 dl fiskbuljong
1 burk kokosmjölk
1 msk chilisås (kan uteslutas)
1 burk bambukott
1 påse räkor
Gräslök

1. Hacka chili och lök, pressa vitlöksklyftor och riv ingefära. Stek i olja.

2. Tillsätt fiskbuljong, kokosmjölk och chilisås. Koka upp.

3. Hacka bambuskott grovt och lägg i soppan. Låt puttra i 10 minuter och rör i de upptinade räkorna och gräslök.

4. Smaka av med salt och peppar.

5. Fredagsfrossa

Två dukningstips

Publicerad: 14/11 23:18

photo

Jag är en stor vän av att färgkoordinera; i inredning, kläder och givetvis också när det kommer till dukning. Till hösten går dukningen oftast i dova toner, och just nu har jag en period som jag gillar brunt extra mycket. Jag har fyndat en hel del keramik och också  flera brickor i mörkt trä. Frukostdukningen blir komplett med min loppisfyndade osthyvel och smörknivar med  skaft i mörkt trä.

loppis1

Mitt på matbordet har jag en bricka vars innehåll byts ut enligt säsong. För en tid sedan såg det ut som ovan med höstlöv och mörka läckra färger, nu är där ett gäng olika ljusstakar.

Enkel och snabb chokladpresent

Publicerad: 14/11 23:12
photo

Även de mest lata i köket (exempelvis undertecknad, alltså Karin) kan åstadkomma söta små saker i choklad som man kan ge bort i present. Som chokladskivorna med nötter ovan.

Det är bara att smälta exempelvis hushållschoklad i vattenbad, röra i någon krydda om man känner för det (jag lade i kardemumma), smeta ut till rundlar på ett bakplåtspapper, hacka nötter och annat man vill ha på och sedan låta stelna. Enkelt, snabbt och utan undantag alltid en uppskattad present.

Veckans matbloggstips: What Katie Ate

Publicerad: 10/11 17:36


Om man är på jakt efter snabb inspiration för matfotografering och dukning, är bloggen What Katie Ate det enda ställe man behöver klicka in sig på. Den australiensiska matfotografen Katie Quinn Davies fotograferar mat och restauranger på ett sätt som gör att man lätt fastnar i bloggen scrollandes sida upp och sida ner. En rolig grej med bloggen är att man kan printa ut recepten och fotografierna som fint formgivna A4:or.

Macarons, cupcakes, cakepops och andra små bakverk av Mia Öhrn, Foto: Ulrika Pousette / Natur & Kultur

”Klart man inte kan jetsetta, festa och dricka champagne dagarna i ända, men det finns ändå de där små knepen man kan ta till för att göra livet lite roligare”. Ett av sätten att göra livet lite roligare är så klart att baka kakor. Samtidigt som det är skönt och meditativt att röra om i en smet, spritsa ut frosting och ösa på med strössel, är det på alla sätt en belöning att få tugga i sig godsaken där efter.

I konditorn och matskribenten Mia Öhrns nyaste bok ligger fokus på pastelliga bakverk som macarons, cupcakes och cakepops i en uppsjö av färger och former. Möjligheterna är oändliga för att variera de här bakverken, och Mia delar med sig av sina bästa tips. Låt dig inte missledas av de perfekt symmetriska bakverken i boken, recepten är mycket utförliga och även om man inte är en mästare vid bakbordet torde man klara av att få till riktigt fina kakor till eftermiddagsteet. Ett stort plus får fotografierna i boken, tagna av Ulrika Pousette. De lyckas verkligen förmedla en pastellig sockersöt kakvärld. Så läckert!

Mia Öhrn har också en blogg, klicka in dig här. Just nu tipsar hon bland annat om de godaste desserterna från 70-, 80-, 90- och 00-talen. Jag blev sugen på banana split.

Snittar med lax & mango

Publicerad: 06/11 23:44

Ca 20 snittar

300 g laxfilé

1 mango

1 lime (ekologisk)

Olivolja (av bra kvalitet)

1 schalottenlök

Kavring

1. Lägg fisken i frysen i ca 20 minuter så är den enklare att skära. Skär upp fisken i så små kuber som möjligt.

2. Finhacka löken och tärna mangon i lika stora bitar som fisken.

3. Tvätta limen i hett vatten och riv skalet.

4. Blanda alla ingredienser i en skål. Pressa i saften av halva limen och häll i en skvätt olivolja. Krydda med havssalt och krossad peppar. Ställ i kylen.

5. Skiva kavringen i ungefär 1 cm tjocka skivor och tryck ut runda bitar med hjälp av ett glas.

6. Placera laxröran på brödskivorna och toppa med örter, exempelvis persilja.