Sommarens bästa grillböcker

Publicerad: 14/07 12:01

Grilla som proffsen av Jonas Borssén / Norstedts

Är det något du är osäker på i grillväg, hur länge biffen skall ligga på gallret, hur man bäst grillar fisk, hurdan grill du bör införskaffa? Grilla som proffsen är uppslagsverket du skall vända dig till om du vill få ut mera smak ur din grillning. Inledningsvis avhandlas allt från hur du gör upp eld, vilken grill som passar dig till skillnaden mellan grillkol, briketter och ved. De 149 olika recepten är till stor del olika kötträtter, men här ryms också bland annat grillade blåmusslor och lax på planka. Boken avslutas med flera recept på marinader, kryddblandningar och glaze, och även tips på tillbehör och desserter. I kombination med boken nedan har du sommarens grillmiddagar räddade.

Till grillat – Såser, marinader, sallader och lite sött av Lisa Lemke / Bonnier Fakta

Allt för ofta blir det nypotatis till sommarens grillade kött och fisk. Lätt hänt glömmer man bort att man kan byta ut den allestädes närvarande potatisen mot en matig sallad och några goda röror. Inspiration för just detta finns det gott om i Lemkes Till grillat, med recept på bland annat indisk blomkålssallad, bönkräm med tryffel, sockerkaksbruchetta, tomat- och jordgubbssallad och nektarin- och sockerärtssallad. Förutom recepten ger fotografierna och dukningarna en hel massa idéer för sommarens dukade bord.