Kokbokstips: Jamie upptäcker

Publicerad: 10/06 19:21

Jamie upptäcker – Klassiska rätter på lätt sätt inspirerade av mina resor av Jamie Oliver / Bonnier fakta

Jag gillar verkligen Jamie Olivers böcker, tidningar, appar och allt annat som erbjuds. De är så otroligt späckade med material som är både informativt och personligt i en lyckad och alltid fräsch blandning. Men så har han förmodligen ett enormt team bakom sig också som möjliggör dessa mastiga verk. Hur som är de i allra högsta grad inspirerande, underhållande och alldeles fyllda av fotografier på både mat och människor, som gör att man gärna bläddrar länge.

I boken Jamie upptäcker tar han med oss på resor till Frankrike, Spanien, Marocko, Sverige, Italien och Grekland. Allra mest nyfiken blev jag så klart över vad han tyckte om Sverige och maten där. Och av kapitelinledningen att döma var han både överraskad och imponerad och uppskattade både Sverige och maten oerhört, han gick till och med så långt som att skriva att Sverige bjuder på den bästa maten i världen.

Recepten i boken är ofta väldigt klassiska för de olika länderna – paella, tapaz, grekisk sallad – men bjuder ändå alltid på något nytt som man tidigare inte kommit att tänka på. Exempelvis i Sverige blir det gravad lax med rödbeta som ger fisken en oerhört läcker färg.

Förutom både lätta och mer tidskrävande recept på tilltugg, luncher, middagar och efterrätter, får vi även reda på en hel del fakta om de olika maträtterna. Som exempelvis att den spanska paellan ursprungligen var en rätt som bönderna gjorde för att bli av med alla rester, och att tapasen kom till för att man var tvungen att skydda sina vinglas för flugor och insekter med små lock, och då kom på att man kan passa på att servera något smått och gott på de där locken.

Syftet med boken är att förmedla all den inspiration som en resa verkligen kan ge – både vad gäller vardagsmat och livet i övrigt. Och det lyckas den med.

Jamies reseguider hittar du här.