Rödvinbärssaft & rabarbersaft

Publicerad: 30/07 14:36

Den senaste veckan har Magnus och jag, eller kanske särskilt jag, blivit smått besatt av att göra egen saft. Den där känslan av att i ett nafs länsa några bärbuskar och ett dygn senare ha ett flertal välfyllda flaskor hemgjord saft är minst sagt tillfredsställande. I ungdomens dagar minns jag att det inte alls var särdeles muntert när mamma gav mig en bunke, eller två i värsta fall, och beordrade mig att gå och plocka svarta vinbär. Saften var ju inte ens god då. Nu finns det inget mer läskande än svartvinbärssaft.

Hur som helst, vi länsade några bärbuskar vid min pappas hus och så for vi hem och gjorde rödvinbärssaft. Det var inte så svårt, vi googlade runt lite och sen gjorde vi den lite på högt. Vi hade två kg bär, per kilo behövs 6 dl vatten (man behöver inte rensa så noga, plockade bara bort lite gamla löv). Vi kokade upp vattnet, lade i bären, och lät dem koka i ungefär 10 minuter. Sedan, efter en hel del funderade, åstadkom vi en silställning med en gammal men ren kökshandduk och några käppar, med en bunke under (helst inte en plastbunke). Saften silades i ungefär 1 timme. Därefter hällde vi upp saften i kastrullen igen, och rörde i 500 g socker per liter saft. Sockret rörs i an efter tills det löst upp sig, sedan tas kastrullen bort från plattan. Låt sedan saften stå en stund tills orenheter kommit upp till ytan, ta bort med hålslev. Häll sedan upp på rena burkar eller flaskor.

Min mammas lättlagade recept på rabarbersaft hittas här.