Arkiv för mars, 2011
Fredagsmiddag
Publicerad: 25/03 20:23Magnus är väldigt väldigt inspirerad av matprogrammet Sveriges mästerkock. Jag kan rekommendera programmet för alla matlagningsintresserade. Han är så inspirerad av programmet att han applicerade konceptet ”hemliga lådan” på vår fredagsmiddag. ”Hemliga lådan” innebär att deltagarna i Sveriges mästerkock får en låda fylld av råvaror, och därefter skall de komponera en middag.
Magnus handlade således varor som han gillar utan en tanke på vad de skulle resultera i. Han köpte: gris inrefilé, spenat, bacon, broccoli, potatis, vitt vin, grädde, citron, pepparrot och basilika. Väl hemma började han fundera på vad detta skulle resultera i, och nu ser vår fredagsmeny ut som följer: basilikamarinerad gris inrefilé med spenat och bacon vid sidan om. Till detta mos med broccoli och pepparrotssås.
Pestopastasallad
Publicerad: 25/03 14:09Pestopastasallad för fyra
Denna rätt passar utmärkt för utflykter eller som lunchlåda.
Pasta för fyra
2 tomater
150 g räkor
100 g ruccola
1 liten rödlök
1 avokado
Pesto
1 basilikakrukor
50 g pinjefrön
1 vitlöksklyftor
0, 5 dl olivolja
50 g parmesanost
Lägg basilikan i en mortel och stöt till en röra, tillsätt pinjefrön och fortsätt stöta. Pressa i vitlök och riv i ost, rör om och häll i olivolja. Rör om och smaka av med salt och peppar.
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, skölj snabbt med kallt vatten. Rör ihop peston och pastan i en bunke. Skiva löken och avokadon och tärna tomaterna. Blanda ihop alla ingredienser och lägg pastasalladen i ett serveringsfat, strö över peppar.
Mera kök
Publicerad: 23/03 20:37Kokböcker och känslor de väcker
Publicerad: 23/03 20:30Jag är smått besatt av kokböcker. Inget triggar min nostalgiska sida så mycket som kokböcker. Bilden ovan ur Lax från vardag till lyx får mig exempelvis omedelbart att tänka på förra sommaren och alla middagar på terrassen. Och oundvikligen fantiserar jag om kommande sommar, var vi skall ställa vårt turkosa trädgårdsbord och om de stora bruncher vi skall bjuda in till på söndagsmorgnarna.
Just nu läser jag också omtalade Om jag var din hemmafru av matbloggaren Lotta Lundgren. Det hemtrevliga estetiska idealet med slitna bordsytor, familjer runt matbord i lummiga trädgårdar och småblommigt porslin är som bortblåst. Här är det stilrent, grafiskt och sparsmakat. Inga spetsdukar eller rutiga kökshanddukar. Bara blanka knivar och rostfritt stål.
Skall återkomma med utförliga tankar om dessa kokböcker i ett senare skede. Och på tal om kokböcker, läste här om dagen på bloggen Lopptorget att bloggens innehavare Karin skall ge ut en bok till våren med betoning på söta recept. Tills den kommer ut i handeln kan ni ta del av alla både söta och salta recept som Karin delar med sig av på bloggen så gott som varje dag.
Astrids kök
Publicerad: 22/03 18:48Snart är det dags för denna bloggs innehavare att förflytta sig till Ekenäs över sommarsäsongen, så som vi alltid gör. Vi inledde säsongen lite smått under helgen, och spenderad bland annat mycket tid hos syster Astrid och hennes sambo Simon. Vi beundrade köket som var ljust och färgstarkt på samma gång.
Även de mest vardagliga saker som en sliten disktrasa och en bestickhållare kan utgöra små stilleben bara man tittar tillräckligt noga.
Köksskåpen, som förmodligen härstammar från 60- eller 70-talet är ärtgröna. Som sådana där inlagda ärter på burk. Brödrosten med Musse Pigg gör mönster på brödet och sjunger när brödskivorna är färdigrostade.
En god idé är att samla på sig av Arabias Teema-tallrikar och muggar i olika färger istället för en enda. Ångrar mig att jag endast ville ha svarta när det begav sig.
På söndagen var det stor brunch hos systern och det pysslades en hel del i köket.
Såhär begärligt och frestande såg det ut när allt var färdigt.
Resten av fotona från veckoslutet finns här.
Ugnslax med grönsaker
Publicerad: 20/03 18:54För fyra personer
400 g lax
1 paprika
1/2 purjolök
1 morot
1/2 citron
rypsolja
1 dl smetana
pumppafrön
kapris
persilja
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka paprikan, moroten och purjon. Lägg fisken och grönsakerna i en ugnsform, salta, peppra och kläm över saften från citronen. Häll lite rypsolja över grönsakerna. Lägg smetana på fisken och släng över pumpafrön och kapris. Placera i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Servera med kokt potatis, alternativt potatismos.
Vitchokladkladdkaka
Publicerad: 17/03 23:08Du behöver
100 g vitchoklad
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
2 1/2 dl mjöl
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Smält smöret, bryt i chokladen och låt den smälta i smöret. Rör alla ingredienser till en slät smet. Smöra en form med löstagbara kanter och häll i smeten. Placera formen i mitten av ugnen och låt grädda i cirka 15 minuter. Låt svalna och pudra över florsocker innan du serverar.