Smörgåstårta med räkor

Publicerad: 13/03 07:00

Den hederligaste av kaffekalasrätter är smörgåstårtan. Det har också visat sig att den fungerar utmärkt när festen är slut och saltsuget tagit vid mitt i natten.

Smörgåstårta för 10–15 personer

2 paket ljust formbröd
1 paket mörkt formbröd
1 gurka
2 vårlökar eller en liten purjolök
6 tomater
1 kruka persilja
200 g färskost

Räkröra
1 kg räkor
1/2 dl dill
3 dl majonnäs
3 dl crème fraiche
1 msk pressad citron
En liten rödlök
1 tsk cayennepeppar

Tina räkorna och finhacka dem. Finhacka dill och rödlök. Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med salt.

Äggröra
4 kokta ägg
1 dl crème fraiche
3 msk majonnäs
1/2 dl dill

Mosa äggen med gaffel, klipp dillen fint och rör ihop alla ingredienser.

Skär bort brödkanterna, lägg upp ett lager med brödskivor på en serveringsbricka eller ett stort skärbräde. Lägg hälften av räkröran på brödskivorna, bred ut jämnt. Varva med det mörka brödet och ett lager äggröra. Lägg på ytterligare ett lager bröd, smeta över resten av räkröran. Smörj in hela tårtan med färskost blandat med klippt persilja. Hacka grönsaker och dekorera tårtan med dem, förslagsvis som en blixt.

2 kommentarer

  1. Kommentar #1 - Kristina Lipitsäinen: 15/03 10:12

    Den ska jag prova på. Men jag kommer att byta ut majonnäsen mot färskost med gräslök eller franska kryddor. Sen kommer jag att fukta bröden med fiskbuljong. Mycket lätt med en bullpensel (silikon).

    Vi är så många som inte behöver sååå många kalorier, som majonnäsen innehåller.


  2. Kommentar #2 - Karin: 16/03 13:52

    Nu när du säger det så är receptet på räkröran en tredubblad sats, så man kan säkerligen dra ner en hel del på majonnäsen, 3 dl är nog i mesta laget.


RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.