Gravad lax med ingefära & enbär
Publicerad: 25/11 10:15Laxen skall vara nedfrusen i minst två dygn innan den gravas.
300 g lax
½ dl havssalt
½ knippe dill
1 bit ingefära
5 st torkade enbär
2 tsk vitpeppar
Dela fisken i två delar och gnid in dem i havssalt. Lägg hälften av dillen på plastfolie, placera ena fiskbiten med ryggen nedåt på dillen. Mortla enbären och vitpepparn och rör i en aning riven ingefära. Placera kryddorna på fiskbiten och använd den andra fiskbiten som lock. Placera dill ovanpå fisken och paketera ihop allt i plastfolien. Låt stå i kylskåpet i två dygn innan du äter.
3 Comments
RSS feed for comments on this post.
Hej! Läste igenom receptet till den gravade laxen och måste ställa tre frågor. Varför måste laxen vara nedfrusen i två dygn innan den skall gravas? Varför läggs dillen på skinnsidan av fisken? Varför måste så liten mängd fet fisk stå och gravas i två dygn innan den serveras?
Hej Masse! Svaret på första frågan kan denna länk besvara allra bäst:
http://www.dn.se/blogg/matbloggen/2008/11/27/frysa-eller-inte-frysa-det-ar-fragan-765
Dillen placerade jag på skinnsidan för en mildare dillsmak.
För en så liten bit är 2 dygn massivt, räcker med 1. Men jag gillar när fisken smälter i min mun, så jag lämnade den längre.
H:Magnus