Kokbokstips i svamptider

Publicerad: 08/09 12:30

Sienionni av Jens Linder & Pelle Holmberg (Svamplycka 2009) / Foto: Stefan Wettainen / Tammi

Det krävs endast ett snabbt ögonkast på svamppastan på den blommiga tallriken och stillebenen av diverse småplock från naturen för att inse att det här är en väldigt fin svampbok. Förutom de av en svampbok nödvändiga beskrivningarna av olika svampsorter med tillhörande tydliga bilder och därtill fakta om hantering, rengöring och förvaring av svampfynden, känns recepten nya och fräscha.

Sienionni tar oss genom svampplockning från våren till senhösten och det är kremlor, Karljohan, trattkatnareller, tryffel, fårticka och otaliga andra sorter som plockas. Bakom boken står svampexperten Pelle Holmberg och kocken Jens Linder (som i år utkom med kokboken Made in Sweden). De undviker de klassiska svampsåserna, sopporna och mackorna och visar genom 60 recept hur mångsidig svampen verkligen är. När man går där i skogen så är det nädvändigtvis inte friterad svamp med getostdipp, lasagne med Karljohan, mushroom ´n chips eller bönsallad med svamp som man föreställer sig att skall bli slutresultatet av skogsutfärden. Men det krävs endast en blick på de oerhört fina matfotografierna för att man skall övertalas. Det får bli pasta med svamp och skaldjur i kväll!

5 Comments

  1. Kommentar #1 - Johanna Westman: 08/09 14:04

    Finns boken kanske på svenska?
    Johanna


  2. Kommentar #2 - Karin: 08/09 14:19

    Jepp, Svamplycka heter den då, står där innanför parentesen!


  3. Kommentar #3 - Knyttet: 08/09 22:49

    Varför gå omvägen via den finska översättningen av boken när den nu en gång finns på svenska? Ursäkta men verkar inte så logiskt :-)


  4. Kommentar #4 - peppe: 09/09 10:15

    Mitt misstag, trodde den var finsk när jag beställde den från förlaget, men visade sig vara en översättning! Men den finns som sagt på svenska!


  5. Kommentar #5 - karin: 09/09 10:17

    hälsningar Karin, var inloggad på Peppes dator!


RSS feed for comments on this post.